Osijek
PROSLAVA PURIMA U ŽIDOVSKOJ OPĆINI

Prikazan i prigodan film “Priča o Esteri”
Objavljeno 24. ožujka, 2019.
Članovi Židovske općine Osijek u petak navečer zajednički su proslavili blagdan Purim. Prostor na prvom katu zgrade u vlasništvu Općine, u Ulici Stjepana Radića 13, u kojoj je Pravni fakultet zapravo podstanar, bio je premali da primi sve one koji su željeli sudjelovati u slavlju koje je uključivalo nošenje maski i konzmiranje tradicijskih jela židovske kuhinje.

- Purim je veseli židovski blagdan na koji se sjećamo kako je kraljica Estera spasila židovski narod od sigurne smrti, bar tako kaže legenda. Veseo je zato što se za Purim maskiramo, pa je to prilika da se svi, i oni mali i oni malo veći, zabave i na taj način. Jedan od razloga zašto se Židovi maskiraju na ovaj blagdan jest činjenica što je kraljica Estera sakrila svoje židovsko podrijetlo i ona (perzijskom, nap. a.) kralju nije rekla da je Židovka, sve do trenutka kada je židovski narod bio u opasnosti. Tada je stala pred kralja i rekla mu da ako želi pobiti Židove, onda mora ubiti i nju, jer je i ona Židovka. Još jedan od razloga je i taj što se smatra da je Bog skriven, ne vidimo ga pa je i to razlog za maskiranje. Zato je maska jedan od simbola Purima. Tradicionalno je na ovaj blagdan jedu kolači, tzv. Hamanove uši - rekla nam je Nives Beissmann.

Središnji je dio ovogodišnje proslave Purima bilo prikazivanje filma "Priča o Esteri" koji su snimile Osječanke na studiju u Zagrebu, i koje vode nedjeljnu židovsku školu u Židovskoj općini Zagreb. Riječ je o Rebecci Beissmann, Lei Kasabašić, Sari Beissmann i Maji Vizentaner. Zanimljivo je da su autorice ovog filma i same još kao djeca nastupile u istoimenoj predstavi koju je režirala voditeljica osječke nedjeljne škole Nives Beissmann. Osječanke su s tom predstavom 2005. gostovale i u Zagrebu u kojem danas studiraju. Nagrade za najbolju masku dobili su Romana Pavlov (odrasli) i Albert Lajoš (djeca). D. Celing
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike