Regija
6. OCJENJIVANJE "VINSKE ZVIJEZDE"

Čak četiri zvjezdice i zlato za Graševinu Radosh iz 2017. godine
Objavljeno 24. ožujka, 2019.
ILOK


Zlatnu medalju s četiri zvjezdice (90 bodova) osvojila je vrhunska Graševina Radosh iz 2017. godine iz podruma Vinarije Papak u Iloku, a priznanje je stiglo s ocjenjivanja "Vinske zvijezde" što se šestu godinu održava u Zagrebu. U kratko vrijeme to je, inače, drugo veliko priznanje Vinima Papak jer odnedavno se njihova graševina i traminac nalaze na policama trgovina u Engleskoj, a vina s lokacije Radoš prodaju se u Hrvatskoj, ali i susjednoj BiH te Poljskoj.


- Na ocjenjivanju je bilo još jedno vino iz Iloka, Ivan Buhač Graševina iz 2018. godine, koja je osvojila srebro, kao i Kutjevo Graševina 2018. i Sontacchi Graševina 2017., također iz Kutjeva - kazao je Mladen Papak, vlasnik Vinarije Papak koja je na tržištu tek četiri godine.


- Mi smo mlada obiteljska vinarija, ali za ovo kratko vrijeme napravili smo puno, proizveli kvalitetna vina koja su dobro prihvaćena. Naša strategija je pozicioniranje na tržištu isključivo kvalitetom i to za sada daje dobre rezultate, jer sve svoje vino uspijevamo utržiti - dodao je Papak.


Šesta akcija ocjenjivanja vina "Vinske zvijezde" održana je u bistrou "Fino i vino" u Zagrebu. U žiriju su bili osnivač i poketač akcije, specijalizirani novinar Vitomir Andrić, organizatorica i voditeljica projekta od 2018. Marija Vukelić i novi član stalnog sastava, enolog Saša Zec. Ostale članice žirije bile su enologinje Jasminka Šaško i Eva Krištof te vinska trgovkinja Doris Srpek.
- Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojemu su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. O uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Dakle, žiri neovisno bira vina s polica trgovačkih lanaca i ocjenjuje ih, bez znanja samih proizvođača - ističu organizatori "Vinske zvijezde". S.Butigan
Najčitanije iz rubrike