Regija
MJERENJE ČISTOĆE ZRAKA

U dva parametra nije zadovoljavajuće, a u jednom je u granicama
Objavljeno 25. ožujka, 2019.
Rezultati mjerenja onečišćenja ovih su dana dostavljeni na uvid gradskoj upravi kao i vijećnicima Gradskog vijeća
VINKOVCI

Na temelju zahtjeva Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Uprave za inspekcijske poslove, a nakon više prijava građana iz Mjesnog odbora 12 redarstvenika na onečišćenost zraka povećanim emisijama praškastih tvari koje, kako tvrde, dolaze iz poslovnog kruga Spačve d.d., Gradsko vijeće Vinkovaca u srpnju 2017. odlučilo je povjeriti posao mjerenja onečišćenja zraka Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Prekoračili 79 puta
- Mjerenja su provedena od 3. siječnja do 31. prosinca prošle godine na mjernoj postaji između poslovnog kruga Spačve d.d. i Mjesnog odbora 12 redarstvenika sukladno Pravilniku o praćenju kvalitete zraka i Pravilniku o uzajamnoj razmjeni informacija i izvješćivanju o kvaliteti zraka. Tim je propisima određeno da koncentracija onečišćenja česticama PM10 i PM2,5 ne smije prekoračiti granične vrijednosti više od 35 puta tijekom godine, a provedenim mjerenjem utvrđeno je da je na toj lokaciji granična vrijednost prekoračena 79 puta i zrak na toj lokaciji nije zadovoljavajuće kvalitete i svrstan je u II. kategoriju, dok je treći promatrani element ukupna taložna tvar (UTT) u granicama graničnih vrijednosti – kaže Mario Naglić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, i pojašnjava kako su čestice PM2,5 promjera 2,5 mikrometara, manje od vlasi kose, i nastaju od motornih vozila, termoelektrana, loženje drva i ugljena u individualnim ložištima, nekim industrijskim procesima. Čestice PM10 su između 2,5 i 10 mikrometara i nastaju u procesima drobljenja i mljevenja, kao i dizanjem prašine na cesti od motornih vozila, i ovim mjerenjem nije utvrđen izvor onečišćenja zraka.

Trude se i ulažu
Damir Jakšić, neovisni gradski vijećnik koji živi u Vrtnom naselju na području Mjesnog odbora 12 redarstvenika, zadovoljan je što je provedeno mjerenje onečišćenja zraka. Vrijedili su, kaže, prosvjedi pred Spačvom i prijave zbog onečišćenja i nada se da će ubuduće udisati čistiji zrak. Tada se (nakon prosvjeda) prompno oglasila Spačva d.o.o. priopćenjem u kojemu tvrdi kako kontinuirano ulaže u mjere kontrole razine buke i prašine u samome pogonu i njegovoj okolici te da su od prve primjedbe građana do sredine 2017. godine u mjere kontrole prašine i buke uložili više od dva milijuna kuna te da je od početka 2016. godine obavljeno ukupno devet inspekcijskih nadzora koji su utvrdili da se poslovanje provodi prema najboljim poslovnim praksama i razine buke i prašine su unutar dopuštenih parametara.

Tvrtku su građani prijavili inspekciji u Zagrebu, a organizirano je i nekoliko sastanaka s predstavnicima Grada i tvrtke Spačva na kojima su građani tražili da se smanji zagađenje, a iz Spačve su tvrdili kako ulažu u opremu i zaštitu. No prema novim rezultatima vidljivo je da zagađenje znatno više od dopuštenog na godišnjoj razini, odnosno da kvaliteta zraka u tom kraju ne zadovoljava.

S druge strane, predsjednik Uprave Spačve d.d. Josip Faletar kaže kako se u toj tvrtki maksimalno trude i ulažu financijska sredstva kako bi u krugu Spačve bio što čistiji zrak. Nabavili su, kaže Faletar, stroj za čišćenje prometnica, također su postavili filtre gdje god je to bilo bio potrebno i premjestili su stroj za koranje trupaca.

- Postavili smo i sustav za navlaživanje na onim mjestima gdje su najveći izvori nastanka prašine i asfaltiramo prometnice u krugu poduzeća, sve u cilju da bi bilo što manje prašine - poručuje Josip Faletar.

Miroslav Flego
Kriva su i okolna kućanstva
“Ovuda godišnje prođe 8000 kamiona. Ulažemo u zaštitu okoliša, ali mislim da mi nismo jedini krivac, jer čudno je da zimi ima više štetnih čestica u zraku nego ljeti jer mi cijele godine istim intenzitetom radimo, a kotlovi su atestirani. To znači, a tako je i navedeno u rezultatima mjerenja, da onečišćenju znatno pridonose i kućanstva koja se zimi griju na kruto gorivo. Neću zajamčiti kako neće biti onečišćenja, ali trudimo se da ono bude što manje”, kaže Josip Faletar dodajući kako su zadovoljni što je UTT, ukupna taložna tvar, a što je najveći pokazatelj koliko ima prašine, u granicama normale.
Automobili prekriveni piljevinom
“Najugroženije su ulice bliže Spačvi, a vjetar zna odnijeti piljevinu do centra. Neugodan miris osjetimo gotovo svaki dan, ovisno o smjeru vjetra koji ga raznosi. Automobili su ujutro prekriveni piljevinom, na fasadama i krovovima kuća su naslage piljevine”, kažu mještani.
Stanovnici MO 12 redarstvenika tvrde kako je u četvrti Vrtno naselje pojačano obolijevanje od karcinoma
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike