Zdravlje
POPULARNE DIJETE

Prehrana s malom količinom ugljikohidrata šteti srcu
Objavljeno 25. ožujka, 2019.
Što je manje energije iz škrobnih namirnica, veći su izgledi za razvoj fibrilacije atrija

Popularne dijete kojima se konzumentima preporučuje nizak udio ugljikohidrata u prehrani, a promiču ih poznate osobe, poput Gwyneth Paltrow i sestara Kardashian, ali i neki liječnici, mogu povećati rizik od razvoja poremećaja srčanog ritma, što može rezultirati i moždanim udarom, pokazuju nova istraživanja.

Kod osoba koje u organizam unose manje energije iz škrobnih namirnica poput kruha, tjestenine i krumpira zabilježeni su veći izgledi za razvoj fibrilacije atrija, ustanovili su znanstvenici koji su proučavali učinak unosa ugljikohidrata u organizam na zdravlje.

Došli su do zaključka da su osobe koje pate od poremećaja srčanog ritma ili fibrilacije atrija (AFib) sklonije moždanom udaru, kao i zatajenju srca.

"S obzirom na potencijalni utjecaj na razvoj aritmije, naša studija upućuje na to da bi se ova popularna dijeta, odnosno metoda kontroliranja težine trebala preporučivati s mnogo opreza", kazao je dr. Xiaodong Zhuang, kardiolog s kineskog Sveučilišta Sun Yat-Sen u Guangzhou, koji je vodio istraživanje. Studija je bila usredotočena na nedostatke što ih nosi potpuno izbacivanje ugljikohidrata s jelovnika, a vođena je u sklopu velikog istraživanja kojim je obuhvaćeno pola milijuna ispitanika. Rezultati studije bit će predstavljeni na godišnjoj međunarodnoj konferenciji Američkoga kardiološkog zbora u New Orleansu. Temelje se na podatcima iz dugogodišnje studije o opasnostima od razvoja srčanih bolesti, u koju je bilo uključeno 14.000 osoba koje na početku studije nisu bolovale od AFib-a. Kod osoba koje su dnevno dobivale manje od 45 posto kalorija iz ugljikohidrata, evidentiran je 18 posto veći rizik od razvoja fibrilacije atrija u odnosu prema osobama koje su ugljikohidrate konzumirale u umjerenim količinama, što znači između 45 i 52 posto kalorija.

Ustanovili su i da je rizik od razvoja fibrilacije atrija bio povećan neovisno o vrsti masnoća i proteina kojima je zamijenjen unos ugljikohidrata.

"Dijeta utemeljena na maloj količini ugljikohidrata povezuje se s povećanim rizikom od AFib-a, bez obzira na vrstu proteina i masnoća koje su zamijenile ugljikohidrate", kazao je dr. Zhuang. Znanstvenici pretpostavljaju da se to događa jer ljudi koji konzumiraju manje ugljikohidrata u prehranu unose više crvenog mesa i zasićenih masnih kiselina koje izazivaju upale i plodno su tlo za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Istodobno konzumiraju manje voća, povrća i žitarica, odnosno namirnica koje imaju protuupalni učinak. Životinjske proteine možete pronaći u mesu, ribi, jajima, mlijeku i siru, dok biljne u soji i grahoricama. Kako bi prehrana bila pravilna, potrebno je jednako unositi obje vrste proteinskih namirnica.

Hina
Dijeta utemeljena na maloj količini ugljikohidrata povezuje se s povećanim rizikom od AFib-a, bez obzira na vrstu proteina i masnoća koje su zamijenile ugljikohidrate
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike