Osijek
U ORGANIZACIJI MAMMAE KLUBA OSIJEK OBILJEŽEN DAN NARCISA

Preventivni pregledi i rano
otkrivanje raka ključni
su za uspješno liječenje
Objavljeno 23. ožujka, 2019.

Kako bi ukazali na važnost odlaska žena, ali i muškaraca, na redovite preglede dojki, Gradska liga protiv raka dojke Osijek i Mammae Osijek, klub žena liječenih na dojci, uz potporu Zavoda za javno zdravstvo Osijek, KBC-a Osijek, Doma zdravlja Osijek i Medicinske škole Osijek, kao i ostalih zainteresiranih građana i predstavnika Grada i Županije, i ove su godine u subotu priredili tradicionalnu javnozdravstvenu kampanju Dan narcisa.
Narcisi, simbol proljeća, života i nade, u našoj su zemlji dugi niz godina prepoznatljivi i kao simbol dana koji je posvećen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, kao i podrške svima koji su oboljeli od te zloćudne bolesti. Gotovo da nema osobe koja u subotu na Trgu Ante Starčevića nije imala barem jedan narcis u rukama u znak podrške oboljelima od ove zloćudne bolesti i njihovim obiteljima.
-  Ovo je već 19. godina zaredom kako se trudimo educirati građane i potaknuti ih da se odazovu preventivnim pregledima. Svatko misli da se to neće dogoditi baš njemu, međutim, sada više nisu samo žene u problemu, nego i muškarci. Znači, moramo zajednički pregledati svoje tijelo i uočiti problem. To je prvi korak, a ostali koraci su na struci - poruka je Katice Andraši, predsjednice Mammae kluba Osijek.
Unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju, rak dojke još je uvijek vodeći uzrok smrti od raka u žena, stoga su redoviti pregledi dojki, upozoravaju liječnici, od iznimne važnosti.
- Kao i svake godine, šaljemo jednu snažnu poruku našim sugrađankama, ali i sugrađanima, da ovu bolest možemo pobijediti ako ju rano otkrijemo. Neka se odazovu, bez obzira na spol i dob, pozivima na mamografsko snimanje i preventivne preglede, jer ćemo samo na taj način ostvariti dobar rezultat, odnosno njihovo ozdravljenje. Zašto je to važno? Kod žena koje dolaze na redovite preglede, u posljednjem ciklusu pregleda bolest smo otkrili u najranijem stadiju, što znači da ćemo im kiruršim i onkološkim liječenjima dati život i zdravlje. Isto tako, bez obzira što rijetko oboljevaju, brigu trebaju voditi i muškarci.
U ovoj županiji na 160 žena oboli jedan do dva muškarca, i ta bolest, s obzirom da joj muškarci ne pridaju pažnju, često bude uznapredovala i gubimo te ljude - rekao nam je Nikola Kraljik, dr. med., tajnik Gradske lige protiv raka dojke Osijek i koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke OBŽ. I. Alilović

Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike