Novosti
PROTOKOL O POSTUPANJU U SLUČAJU OBITELJSKOG NASILJA

Zdravstveni djelatnici moraju prijaviti svaku sumnju na nasilje
Objavljeno 22. ožujka, 2019.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poslalo je u e-savjetovanje prijedlog protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Javno savjetovanje otvoreno je do 21. travnja.

"Cilj je i svrha protokola da budemo efikasniji u sprječavanju takvog negativnog fenomena, a odnosi se na obveze državnih tijela - zdravstva, znanosti i obrazovanja, socijalne skrbi, pravosuđa i policije. Uvedene su i obveze o postupanju u novoosnovanim službama - službi za pomoć žrtvama i svjedocima te probacijskoj službi", rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u petak. Ministrica je istaknula da važnu ulogu u sprječavanju i borbi protiv nasilja i zaštiti žrtava imaju organizacije civilnoga društva i mediji, pa su i oni uključeni i predviđeni u protokolu s određenim zadatcima.

Protokol se temelji na nacionalnom zakonodavstvu, donesen je u skladu s obvezama iz Nacionalne strategije o zaštiti od nasilja u obitelji te s odredbama i mehanizmima iz Istanbulske konvencije, a očekuje se da bi završna verzija trebala biti prihvaćena na Vladi u prvoj polovini godine.

Novina je, kaže Murganić, što se inzistira na ranom prepoznavanju rizika, žurnim intervencijama, istovremenim i pravovremenim međuresornim aktivnostima i redovitom sastajanju županijskih timova, koji će svaka dva mjeseca pratiti postupke rada tijela predviđenih protokolom. "Izuzetno je važna senzibilizacija cijele javnosti, svih segmenata društva o netoleranciji prema svim oblicima nasilja, proaktivni pristup - da se ne čeka da se nasilje dogodi, nego da se reagira kod bilo kakve sumnje na nasilje, odnosno kad imamo saznanja da postoji nasilje", istaknula je Nada Murganić.

Ministrica Murganić naglašava kako je prijava sumnje na nasilje posebno obvezujuća za zdravstvene djelatnike, patronažne sestre i pedijatre, jer oni mogu vidjeti da postoje znaci zanemarivanja, što može upućivati na nekakve teže oblike zlostavljanja.

Protokolom se jača potpora žrtvama da prijavljuju nasilje i "vjera u sustav". "Sustav ima svojih poroznosti, ali ima ne samo obvezu nego i snagu da zaštiti svakog našeg građanina, odnosno svaku žrtvu od nasilja", poručila je Murganić.

Ističe se važnost prevencije, a ministrica naglašava odgajanje najmlađih članova društva u borbi protiv stereotipnih načina ponašanja koji dovode do diskriminacije i nasilničkog ponašanja kao najtežeg oblika diskriminacije. Naglašava i važnu ulogu medija, koji senzibiliziraju javnost o borbi protiv nasilja različitim edukativnim i informativnim sadržajima te također imaju mogućnost osvješćivati i educirati kompletnu naciju.

"U suradnji s medijima jako je važan način kako se o nasilju izvještava s pozicije žrtve - da ju se dodatno ne traumatizira i da se djeca ne izlažu dodatno nekakvim teškim pritiscima, odnosno dodatnim traumama", rekla je ministrica Murganić.
H/D.Pav.
Nada Murganić

ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Izuzetno je važna senzibilizacija svih segmenata društva o netoleranciji prema svim oblicima nasilja, proaktivni pristup - da se ne čeka da se nasilje dogodi, nego da se reagira kod bilo kakve sumnje na nasilje.
SIGURNE KUĆE
Ministrica Nada Murganić referirala se i na činjenicu da u šest županija još uvijek ne postoje “sigurne kuće” za žrtve nasilja i najavu premijera Andreja Plenkovića da će i u njima biti otvorene. Prema normativima Istanbulske konvencije, navela je, Hrvatska bi trebala imati oko 980 mjesta u skloništima, a trenutačno ih ima od 500 do 600. “No predviđamo da ćemo se s dodatnih šest skloništa postupno približiti tom idelanom normativu”, rekla je.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA PRODAJE NEKRETNINE

Na prodaju su ponuđeni bivša farma svinja u Dardi i Kokingrad

2

DODIJELJENE NAGRADE “SOLJAČIĆ” I “SAKAČ”

Osječkom maturantu 5000 eura

3

PLAĆANJE POTVRDE BEZ KOJE SE MOŽE

Potiču se zanatlije, ali upis u školu prvo platite