Svijet
MACRON, XI, MERKEL I JUNCKER RAZGOVARAT ĆE O TRGOVINI I KLIMI

Europa se prvi put okreće ka Kini
Objavljeno 23. ožujka, 2019.
Emmanuel Macron će se sljedeći tjedan u Elizejskoj palači sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, s kancelarkom Angelom Merkel i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi razgovarali o trgovini i o klimi, priopćila je u četvrtak Elizejska palača. Trgovina i klima teme su o kojima Europa ne može više razgovarati s SAD-om.

Sastanak bi se trebao održati sljedećeg tjedna u utorak, objavljeno je. Na tom susretu, dosad neviđenog formata koji je francuski predsjednik predložio svom kineskom gostu koji će boraviti u posjetu Francuskoj, Europljani žele "pronaći dodirne točke između Europe i Kine" u vezi s pitanjima poput multilateralizma i provedbe Pariškog sporazuma, ističe ured francuskog predsjednika.

"Ocijenili smo da je nužan jer se razgovori moraju održati na razini Europe, a ne samo Francuske kako bismo obranili multilateralizam", ističe Elizejska palača koja podsjeća da su "Francuska i Njemačka dugo išle prema Kini kao suparnice".

"To je povijesni susret koji je dio dugoročne perspektive, prije summita EU - Kina 9. travnja i summita o Putovima svile koji se krajem travnja održava u Kini", obrazložio je Pariz koji ocjenjuje da je to "također važan korak Kine". Bit će to ujedno prilika da Europljani objasne Kini svoje stajalište, pa i strategiju koju su u četvrtak definirali u Bruxellesu. Susret se događa u prilikama dok traju trgovinski pregovori SAD-a i Kine, u kojima "Europa ne kani biti puki promatrač", dodao je isti izvor. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSLAVA DANA PADA BASTILJE

Na paradi i "leteći vojnici"

2

DEPORTACIJE EKSTREMISTA

Rusiji predano 33 djece žena IS-a

3

FRANCUSKI PREDSJEDNIK STIGAO U BEOGRAD

I Kosovo tema Vučića i Macrona