Osijek
EFOS: REZULTATI PROJEKTA INTENSE

Boljom suradnjom do jačanja kompetencija
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (EFOS) jučer je održano predstavljanje finalnih rezultata projekta INTENSE (INTernational ENtrepreneurship Skills Europe). Riječ je o međunarodnom projektu financiranom od Europske komisije kroz program Erasmus+ u kojemu uz EFOS sudjeluju i sveučilišta iz Berlina, Utrechta, Luevena i Turkua, s ciljem internacionalizacije malih i srednjih poduzeća i razvoja poduzetničkih vještina studenata.


- Cilj je ovoga projekta trostruk: pojačati kompetencije i zapošljivost studenata, pomoći malim i srednjim poduzećima u procesu internacionalizacije, jer je to danas ključno za opstanak poduzeća, i, kao treće, pomoći profesorima da kroz praksu poboljšaju svoje predavačke vještine i obogate predavanja praktičnim primjerima. Također, kao svojevrsna praksa ili pripravnički staž, ovaj je projekt izvrsna prilika da poduzetnici upoznaju studente i vide uklapa li se njihov profil u profil osobe kakva im je potrebna u poduzeću - rekla nam je prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterka, voditeljica projekta.


U dva ciklusa projekta (pilot i full run) timovi studenata radili su direktno s poduzetnicima na strategiji internacionalizacije u jednu od odabranih partnerskih zemalja, kao i s kolegama studentima iz te zemlje. Tvrtke koje su sudjelovale u projektu su Ortostep, Europlast, LadzLife, Žito, Carta i Thinker Labs, a da je takav oblik suradnje bio od koristi svim uključenim stranama, potvrđuje i primjer studenta Dinka Romera, koji je zahvaljujući projektu dobio posao u tvrtki Ortostep.


- Tijekom prošlogodišnjeg pilot-projekta imali smo malih početnih problema, ali uspjeli smo ostvariti dobru komunikaciju s kolegama iz Belgije i doći do podataka o belgijskom tržištu, na koje bismo htjeli plasirati naš proizvod - rekao nam je uvodno Romer.


- Naučili smo puno toga, i o tržištu i o njihovu zdravstvenom sustavu, jer naš je proizvod medicinskog karaktera.
Radi se o cipeli za dijabetičarsko stopalo, koja kod nas nije u zdravstvenom sustavu, ali se nadamo da bi ju neke druge zemlje, poput Belgije, mogle priznati, a njihovi zavodi za zdravstvo podržati. Budući da je dijabetes rastući problem u europskim državama, a cipele koje proizvodimo iznimno su kvalitetne i stilski prihvatljive, mislim da na europskom tržištu ima dovoljno mjesta za naš proizvod - zaključuje Romer. I. Alilović


Ivan Alilović
Možda ste propustili...

HOTEL MATERRA I UČENICI UGOŠKOLE

Zajedno u otkrivanju seulske koktel-scene

ZANIMLJIVO U DVORIŠTU GISKO-A

Pletenje u hladu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZLOŽBA U STAROJ PEKARI

Šuma kako ju vide - šumari

2

ZANIMLJIVO U DVORIŠTU GISKO-A

Pletenje u hladu

3

HRVATSKA VOJSKA U TVRĐI

Pokazne vježbe, naoružanje, ali i prelet Rafalea!