Regija
ZVONIMIR BOŽIĆ, VLASNIK OLDTIMERA

BMW-ov motocikl ima 81, a Mercedes 54 godine
Objavljeno 23. ožujka, 2019.
Originalne dijelove za “ušminkavanje” Mercedesa Zvonimir je nabavio u Njemačkoj, a samo za dva fara dao je 1840 eura
DONJI MIHOLJAC

Zvonimir Božić, 68-godišnji strastveni zaljubljenik u stara vozila iz Donjeg Miholjca, ponosni je vlasnik motocikla BMW R61 iz 1938. i automobila Mercedes 220 S iz 1965. godine. Donedavno je imao i dva Opela koja su završila u Jelisavcu, a Ford Capri je prodan u Pakracu. Zbog rezervnih dijelova za restauraciju je posjedovao i Ford Taunus i Mercedes.

- Motocikl sam dovezao iz Ivanić-Grada prije petnaest godina. Tražio sam baš ratni motocikl BMW i puno sam vremena izgubio. Bio sam u Austriji, Njemačkoj i Srbiji, i gotovo sam odustao, a onda sam u jednom oglasniku našao motocikl baš kakav sam htio. Cijena je bila velika, a supruga se dugo ljutila – sa smiješkom će Zvonimir. Motocikl je registriran, a Zvonimir, osim što se njime provoza po gradu, sudjeluje i na izložbama oldtimera. Njegov motor od 600 "kubika" još uvijek savršeno radi i lijepog je zvuka.

- Motor je vrhunski i kada je dobro zagrijan, možete brojati taktove. A to je ono što najviše volim kod BMW-a - kaže nam Zonimir Božić, član Oldimer kluba Našice.

A osim BMW-ovog motocikla, vjerojatno jednog od od najstarijih na hrvatskih cestama, Zvonimir Božić je vlasnik i impresivnog oldtimera na četiri kotača, Mercedesa 220 S klase. Koža, drvo, umetci od metala te vrhunska udobnost sjedala, presvučenih crvenom tkaninom, krasi ovaj popularni model njemačke automobilske industrije sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća. Međutim, da vozilo dovede u sadašnje stanje trebalo mu je nekoliko godina rada, a novac, kaže, ne smije ni računati. Usto, breznički majstor, autolakirer Ivan Teklić, bojio ga je strpljivo dio po dio.

- Prije osam godina kupio sam Mercedes, ali prije nego što sam ga registirao, trebalo je i vremena i truda i novca. Originalne farove naručio sam iz Njemačke, kao i gumu oko vrata te gumu "šoferšajbe". Jedan far sam platio 920, a gume 1620 eura. Skupa je bila obnova. Ni sam zapravo ne znam koliko sam uložio – ističe Zvonimir. Svoje limene ljubimce ne planira prodavati jer za njega imaju i veliku sentimentalnu vrijednost.

- Ma nema tih novaca! Moj Mercedes još kiše nije vidio. Ne zanima me prodaja ni koliko bi za njega mogao dobiti. A i nevažno je hoću li ga i koliko još voziti. Ja ga više volim imati nego voziti se u njemu, a tako je i s motocikom, čija cijena može samo rasti - kaže nam Zvonimir dok ponosno pozira pokraj svog Mercedesa, dodavši pritom da mu je neprocjenjiv.

- Kada sjednete u taj auto, vrlo interesantno, izazivaju se neke pozitivne emocije, vraćate se u neko vrijeme kada je možda sve izgledalo puno ljepše – ističe Zvonimir Božić, koji svog ljubimca ne koristi ni u poslovne ni u promotivne svrhe, već samo za vožnju po gradu te susrete oldtimera.

A kada se provoza po gradu i parkira svoj Mercedes, u trenu se okupe ljude i razgledavaju, komentiraju vozilo koje su obožavali političari u bivšoj Jugoslaviji i gastarbajteri.

Snježana Fridl
BMW R61 vozilo njemačkog Wermachta
Zvonimir Božić ponosan je na svoja atraktivna vozila koja su pisala povijest, a posebno na ratni motocikl BMW R61. Ovaj stari njemački prikoličar svakako je jedan od najpoznatijih i najrasprostranjenijih vojnih motocikala koje je u Drugom svjetskom ratu koristio Wehrmacht pod zapovjedništvom Adolfa Hitlera. Njemačke oružane snage koje su djelovale od 1935. do 1945. godine motocikle su upotrebljavale za komunikaciju, vezu i izviđanje. Postojalo je nekoliko modela koje od tvrke BMW naručivao Wermacht za pripadnike kopnene vojske.
Koža, drvo, umetci od metala te vrhunska udobnost sjedala krase Mercedes 220 S, koji su obožavali jugo-političari i gastrarbajteri
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike