Ekonomija
RASTE GLOBALNA EKONOMSKA NEIZVJESNOST

Ulagači u nekretnine postaju sve oprezniji
Objavljeno 23. ožujka, 2019.
Investitori u nekretnine postaju oprezniji zbog zabrinutosti oko političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i sporijeg gospodarskog rasta na ključnim tržištima, navodi se u globalnom izdanju Emerging Trends in Real Estate za 2019. godinu, godišnjem izvješću koje prati stavove ulagača u nekretnine, a koji zajednički objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC. Unatoč zabrinutosti ispitanici upozoravaju da još postoje pozitivne naznake u sektoru nekretnina u ovoj godini. Vjeruju da će odluka američkih Federalnih rezervi o zaustavljanju rasta kamatnih stopa ublažiti učinke usporavanja. Istraživanje upozorava na promjene koje nadilaze tradicionalne gospodarske čimbenike koji će i dalje pogađati sektor nekretnina. Ovo, kako se navodi nadalje u izvješću, uključuje ubrzano zastarijevanje nekretnina, koje je sve veća brigu vlasnicima imovine diljem svijeta, popraćeno brzim promjenama u području tehnologije, demografije i društvenih normi. Kako nove generacije postaju radnici i potrošači, imovina se već prilagođava kako bi zadovoljila različite zahtjeve tih skupina, kao što je razvoj fleksibilnog rada koji kreiraju iskustvo korisnika.
- Globalni sektor nekretnina brzo se mijenja. Sa sadašnjom dinamikom povrata uloženog i promjenama potreba stanara svjedoci smo izazovnog razdoblja za sudionike u prometu nekretnina - rekao je Craig Hughes, PwC-ov globalni voditelj usluga u sektoru nekretnina Z.R.
Privlačne su alternativne nekretnine
"Sve je veća privlačnost alternativnih nekretnina kao što su studentski smještaj i smještaj za starije osobe. Ovaj trend je temeljna, strukturalna tranzicija unutar sektora koji nastoji zadovoljiti zahtjeve stanara i potrošača koji se brzo mijenjaju. Naš sektor polako prihvaća izazove i mogućnosti koje pruža strukturalni utjecaj tehnoloških, društvenih i demografskih trendova na izgrađeno okruženje“, izjavio je W. Edward Walter, glavni izvršni direktor ULI-ja, i dodao da će ove promjene imati trajni utjecaj na tržištima diljem svijeta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike