Novosti
TUGA U LOVASU

Godišnjica pokopa svih žrtava
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, svetom misom zadušnicom te križnim putem u Lovasu je obilježena tužna 21. godišnjica pokopa žrtava masovne grobnice u Lovasu. Iz pronađene masovne grobnice ekshumirano je 68 žrtava, a još 10 žrtava ekshumirano je iz pojedinačnih grobnica. Masovna grobnica Lovas po broju žrtava najveća je nakon one na Ovčari. Pokop svih žrtava obavljen je 21. ožujka 1998.

Nažalost, to nije konačna bilanca stradanja mještana općine Lovas u Domovinskom ratu jer je ubijeno ili poginulo 89 mještana i jedna se osoba još uvijek vodi nestalom. "Ovo je iznimno tužan datum u povijesti općine Lovas, to je dan kada smo pokapali žrtve masovnih i pojedinačnih grobnica. Gotovo da nema obitelji koja nije izgubila nekog od svojih članova. Općina Lovas je radi širenja istine objavila knjigu ‘Krvava istina u susret novom životu‘ s naglaskom na žrtvu, a snimljen je i film ‘Krvava berba grožđa‘ s porukom da je iz žrtve izrastao novi život, da su Lovas i Opatovac danas razvijena sredina", rekla je Tanja Cirba, načelnica općine Lovas.

Najteži zločin zbio se 18. listopada 1991. kada je skupina od 50-ak lovaskih Hrvata natjerana na "čišćenje" minskog polja pri čemu je poginula 21 osoba, a 14 ranjeno. Osim toga, velik broj mještana Lovasa privođen je od strane srpskih okupatora te na najzvjerskiji način mučen. Muškarce i žene batinali su palicama, šipkama, kabelima. M.Kokaj
U Lovasu je u Domovinskom ratu ubijeno ili poginulo 89 mještana
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana