Magazin
TJEDNI OSVRT

Vargina amnezija ili strah od moćnika
Objavljeno 23. ožujka, 2019.

Nakon šest mjeseci istražnog zatvora u Osijeku bivši policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić u ponedjeljak su pušteni iz pritvora te se u aferi SMS nastavljaju braniti sa slobode. Kako se doznaje, suđenje bi moglo početi za dva mjeseca.

Podsjetimo, i Vargu i Curića Uskok tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u jednoj od najintrigantnijih političkih afera. Varga je, prema tvrdnjama tužiteljstva, izrađivao lažne SMS-ove, između ostalih i za Zdravka Mamića, a Curić ga je navodno u rujnu prošle godine telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje.

Nakon otkrivanja ove afere tvrdilo se da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i Curićev kum, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili. Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem, osim o svom odnosu s Mamićem, govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem, koji je također ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan sa SMS prepiskom skupine “Borg”, za što mu je, vjeruju tužitelji, Curić nabavljao telefonske brojeve, pa tako i premijerov. Naravno, odmah je postavljeno pitanje mogu li Karamarko i Brkić mirno spavati. Zanimljivo, po izlasku iz zatvora Varga je, jedva dočekavši novinare i kao da je istoga trena doživo amneziju, izjavio: “Sve su to konstrukcije i laži! Nisam priznao nikakvu krivnju, tko vam je to rekao? Nisam dao nikakav iskaz, samo sam porekao krivnju i to je to, sve ostalo su oni izmislili”.

Kako god, suđenje se očekuje s nestrpljenjem, kao i pikanterije koje bi se prilikom svjedočenja mogle čuti. Naime, mediji već pišu da je Varga “propjevao” o svemu: o ljudima koji su krivi za ispisivanje svastike na Poljudu, o ucjenama profesora na Policijskoj akademiji, o pokušajima hakiranja računala sudaca Vrhovnog suda, o sucima koji su pod Mamićevom kontrolom, o mehanizmu čistki u HDZ-u i odstranjivanju suvišnih ljudi. Uglavnom očekuje se i da će biti otkriveno mnogo indiskrecija, koje će prilično promijeniti političku sliku vladajuće stranke, jer će “suđenje Vargi utopiti mnoge uglednike”, a svi kompromitirajući detalji potresti Hrvatsku kao u najvećem trileru. Inače, odmah u utorak objavljeno je i da je pronađen dio izgubljenog spisa o Milijanu Brkiću i elitnoj prostituciji.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike