Kultura
AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU, ORGANIZATOR FESTIVALA

Igrom do tijela nastavljamo provocirati i istraživati
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, u suradnji s Gradom Đakovom kao suorganizatorskim partnerom, i ove je godine pripremila programski bogat i atraktivan međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz, koji će se održavati u Đakovu od srijede, 23. ožujka, pa sve do nedjelje, 31. ožujka.

U ovoj, već dvanaestoj godini održavanja, festival Dioniz nosi intirgantan i poticajan naslov ‘’Igrom do tijela’’, pa su svi programski sadržaji tematski posvećeni propitivanju, ali i populariziranju estetike i poetike tijela u izvedbenim umjetnostima, i to u žanrovskom rasponu od kazališne scene do performansa. Odlučili smo se za ovakav tematski izbor jer je tijelo uvijek provokativna tema, no danas možda i aktualnija nego ikada u raznim područjima: od politike suočene sa ‘’stranim tijelom’’ migranata preko medijskog spektakla tijela pa do invazije biotehničkih manipulacija genetskim šiframa našega tijela.

Osim što ćemo sve te aspekte zastupiti našim interdisciplinarnim pristupom, željeli smo – sukladno činjenici da festival Dioniz okuplja kazališne akademije iz raznih zemalja – reafirmirati ekspresivnu snagu tijela kao univerzalnog umjetničkog jezika u svijetu globalizacije, ali i u svijetu novih granica i novih barijera za čovjekovu (umjetničku) slobodu.

Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente