Kultura
ROBERT FRANCEM

Đakovu je Dioniz važan umjetnički i ekonomski
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Grad Đakovo kao suorganizatorski partner festivala Dioniz ove je godine još angažiraniji u financiranju manifestacije, kao i marketinškoj promidžbi ovoga događaja.

Još intenzivnija suradnja
Tako će građani Đakova itekako moći osjetiti da je Strossmayerov grad postao europskim središtem kazališne mladeži – najavljuje dogradonačelnik Robert Francem, koordinator organizacijske suradnje Grada Đakova i osječke Akademije za umjetnost i kulturu.

Ističe da je đakovačko ulaganje u ovu manifestaciju višestruko korisno, jer je rezultiralo organiziranjem i drugih Akademijinih projekata na đakovačkoj kulturnoj sceni, a ukupnost Akademijinih kulturnih događaja pridonosi i gospodarskom efektu, odnosno kulturnom turizmu Đakova i brendiranju kulturnog identiteta Đakova.

- Prošla i ova godina pokuzuju pojačan intenzitet suradnje Akademije i Grada Đakova. Ne govorimo samo o kvalitetnijem radu na Dionizu nego i o provođenju drugih važnih projekata. Prošle godine zajedno s Akademijom Centar za kulturu realizirao je program Dramskog studija. Akademija je dio svog programa Dana Julija Knifera održala i u Đakovu. Grad je s Akademijom i Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad koproducirao projekt kazališne predstave True West Sama Sheparda, a suradnja Akademije, Grada Osijeka i Grada Đakova nastavlja se glazbenim koncertima iz programa Koncertnog ciklusa Grada – nabraja Francem.

Tragom Strossmayerova vizionarskog djela
- Grad Đakovo tako se promovira kao grad kojemu je kultura iznimno važna, jer je dio našeg identiteta i povijesti, pa se na taj način realizira razvojna dimenzija kulturnog turizma. Dakle, od toga grad ima i gospodarsku korist, a u postizanju tih ciljeva Akademija se pokazala idealnim nam partnerom – kaže dogradonačelnik Francem.

Osim toga, dodaje, čelništvo grada Đakova ključnim smatra međunarodni karakter festivala, razinu stručnosti sudionika i općenito relevantnu ulogu koju festival ima svojim konceptom. - Festival upravo zbog toga ima potencijal svojim daljnjim razvojem pozicionirati Đakovo kao važan toponim na europskoj karti kulture. To grad zaslužuje, ako ni zbog čega drugog a ono zato da bi nastavio tragom svega onoga što je Đakovo dalo Hrvatskoj i Europi u liku i djelu J. J. Strossmayera – zaključuje Francem.
Društveni iskorak
Đakovački partneri naročito pozitivnim ocjenjuju što Dioniz svake godine svojim programskim sadržajima iskoračuje u zajednicu, u tkivo grada, npr. u škole, u domove za starije osobe i tomu slično, ostvarujući intenzivan, neposredan i angažiran kulturno-animatorski kontakt s građanima. Također, korištenje atrakcija i kapaciteta Ergele za edukaciju studenata kazališnih akademija dugoročno je važan promotivni događaj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike