Kultura
I OVE GODINE NA DIONIZU U ČETVRTAK U 17 SATI U CENTRU ZA KULTURU

Radionica Ranka Rajovića o važnosti igre za djecu
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Jedno od najzvučnijih imena iz galerije ovogodišnjih sudionika festivala Dioniz nedvojbeno je ime Ranka Rajovića, koji je diljem regije, pa tako i u Hrvatskoj, poznat kao prava zvijezda iz područja odgoja i obrazovanja.

Poznat je kao jedan od najistaknutijih provoditelja i popularizatora NTC sustava učenja, koncipiranog na temelju istraživanja razvoja neuronskih sinapsi u mozgu djeteta te na metodama stimuliranja tog razvoja igrom i fizičkim aktivnostima, i to primarno u prvim godinama djetetova života, kada je razvoj sinapsi najintenzivniji i najprogresivniji, pa predstavlja uvjet daljnjeg razvoja inteligencije.

Stoga je u percepciji najšire javnosti njegova filozofija odgoja popularno shvaćana kao način da se od djece već u najranijoj dobi razviju predispozicije za iznadprosječno inteligentnu djecu ili buduće genije. Dr. Rajović je i prošle godine gostovao na Dionizu, pa, očito zadovoljan boravkom i atmosferom na ovom događaju, festivalu će se pridružiti i ovaj put tako što će u četvrtak, 28. ožujka, u đakovačkom Centru za kulturu u 17 sati održati radionicu ‘‘NTC – jedini posao djeteta je igra‘‘.

Kako kaže, smatra izvanrednim da festival Dioniz promovira igru jer je to ključna vrijednost koju promovira i njegov program. Prema osnovnim stavovima NTC programa, fizička aktivnost kroz igru ključna je za najraniji neurološki razvoj djeteta. – Roditelji čine fatalnu grešku kada djecu uče mirovanju, također i kada ih sprječavaju u fizičkim aktivnostima u strahu od ozljeđivanja, a posebice je opasan suvremeni trend da ih se prepušta pasivnom konzumiranju televizora, mobitela i sličnih medija – kaže Rajović.
dr. Ranko Rajović

Drago mi je da Dioniz promovira igru jer je fizička aktivnost presudna za najraniji razvoj djetetova uma.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike