Kultura

Glazbeni spektakl Mije Elezović
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Umjetnica će istodobno svirati, recitirati, zviždati...
Mia Elezović je – kako se navodi u medijima – “poznata pijanistica mlađe generacije hrvatsko-japanskih korijena”, a na Akademiji za umjetnost i kulturu je docentica za komornu glazbu i glasovir. U svojoj karijeri bilježi niz senzacionalnih koncertnih nastupa, od kojih vrijedi izdvojiti, primjerice, nastup u newyorškom Carnegie Hallu ili pak izvedbu Takemitsuova “Quatraina I” uz Zagrebačku filharmoniju na zagrebačkom Muzičkom biennalu 2015. godine, što je ujedno bila i prva izvedba toga djela u Hrvatskoj.

Stoga je gostovanje te iznimne glazbene umjetnice u Đakovu uistinu jedinstvena prilika da se svjedoči vrhunskom nastupu. Štoviše, talentirana Elezović neće izvesti klasični koncertni program, nego atraktivan performans koji premašuje sva očekivanja publike. Kako Elezović najavljuje, glazbeni performans “De Profundis” F. Rzewskog melodramatičan je oratorij u kojemu pijanist govori tekst sastavljen od dijelova pisma Oscara Wildea lordu Alfredu Douglasu, napisanih tijekom zatočeništva u Reading Gaolu.

No jedinstvenost ovoga nastupa je što pijanist istovremeno nastupa i kao govornik, pjevač, zviždač te udaraljkaš.

- Pijanisti nemaju često prilike istovremeno svirati i govoriti, a kamoli još uz to zviždati, pjevati, svirati Harpo rog i koristiti svoje tijelo i glasovir kao udaraljke. S obzirom na tematiku ovogodišnjeg Dioniza, koji se sastoji od pokreta, preko ove kompozicije spaja se ta tematika kroz glazbu i tekst – izjavljuje Mia Elezović.
Koncert će se održati u nedjelju, 31. ožujka, u Kući Reichsmann s početkom u 17.30 sati
Možda ste propustili...

PRIGODNO UZ MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Nepoznate činjenice o poznatim pričama

AUTOPORTRETI IZ FUNDUSA MUZEJA LIKOVNIH UMJETNOSTI

100 godina žene su na osječkoj slikarskoj sceni

KNJIŽEVNE OSJEČKE TRIBINE

Ponovno počinje kOSt

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KNJIŽEVNE OSJEČKE TRIBINE

Ponovno počinje kOSt

2

VUKOVARCI SPREMNI ZA DIGITALNE SFERE

Digitalnu i Zavičajnu zbirku pune unikatnim biserima

3

POD AUTORSKIM VODSTVOM FILIPA ŠOVAGOVIĆA

Sanjam(o) predstavu u Gavelli