Kultura

Ima li razlike između studenta i konja?
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Budući da festival Dioniz ove godine propituje temu tijela, jedan od zastupljenijih umjetničkih žanrova u programu festivala je performans, jer riječ je o umjetničkom izrazu koji je ponajviše karakteriziran naglašenom ulogom tijela u izvedbi i emitiranju umjetničke poruke.

Tema rodnoga Sinja
Tako će studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku tijekom pet dana održavanja Dioniza izvesti takoreći pravu malu reviju inventivnih, intrigantnih i originalnih performansa. Među njima je svoje repertoarno mjesto našao i performans „Konj sinjski“ studenta glume i lutkarstva Stipe Gugića.

- Performans se sastoji od tri dijela u kojima kroz repetativne oblike odnosno scenske slike propitkujem vlastiti identitet – najavljuje Gugić.

Naime, pojašnjava nadalje, performans je nastao kao dio ispita iz kolegija „Ritual i ples“ pod mentorstvom izv. prof. art. Maje Đurinović. - Pa kada sam već bio „primoran“ ispitnom obvezom nešto napraviti, htio sam da to bude nešto autentično, živo, nešto što me se najdublje tiče – kaže ovaj student.

- Tako je nastao i „Konj sinjski“ jer to je ujedno i bio nadimak koji su mi kolege dodijelile za vrijeme studiranja budući da dolazim iz alkarskog gradića kojemu su konji ključni za glavnu atrakciju tog kraja, po kojoj je grad i poznat – objašnjava Gugić.

Anegdotalno podrijetlo performansa
Premda anegdotalnog podrijetla, Gugić ipak sudbinu sinjskih konja propituje složenije. Naime, on ih razmatra s jedne strane kao metafore slobode i individualnosti, a s druge strane zapaža da su konji sinjskih alkara u svojevrsnom ropstvu samo zato da bi ih se jedan dan u godini, u vrijeme Sinjske alke, oslobodilo za potrebe manifestacije. - Okruženi širokim cetinskim poljima, oni čame u konjušnicama dok ih se tog jednog dana u godini ne provede raskošno uređene u paradi sinjskih alkara – kaže Gugić i dodaje da u performansu traga za spoznajom između želje da uživa slobodu kakva konju pripada i preispitivanja živi li uopće tu slobodu ili je zatočen u konjušnici.
Performans će biti održan u subotu, 30. ožujka, u 13 sati u đakovačkom Kinu.
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike