Kultura
„TIJELO MIGRANATA“

Performans o migrantskoj krizi
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
STUDENTSKI PERFORMANS „TIJELO MIGRANATA“ PROVOCIRAT ĆE OSTRAŠĆENE ODNOSE PREMA „PRENAPUČENOSTI“ EUROPE „TOLIKO DRUKČIJIM“ MIGRANTIMA

Studentice Akademije za umjetnost i kulturu u sklopu kolegija Metode i prakse umjetničkog izražavanja pripremale su performans pod nazivom „Tijelo migranata“, koji su izvele 18. ožujka ove godine na osječkom Trgu slobode (kod Spomenika hrvatskim braniteljima).Građani glasaju

Naime, potaknute već nekoliko godina aktualnom migrantskom krizom, studentice su odlučile kroz kolegij na Akademiji za umjetnost i kulturu pripremiti performans u kojemu će prolaznici moći izravno sudjelovati. Performans je bio koncipiran kao javno glasanje tako da je svatko od prolaznika mogao osobno odlučiti želi li pustiti migrante u Europu ili želi „da se oni vrate odakle su došli“. A nije slučajno za lokaciju performansa odabran Trg slobode, tik uz poznati, ikonični osječki kip Augusta Cesarca (popularnije zvan i znan kao Šetač), jer je taj književnik tijekom svojega života također bio migrant.


Performans su pripremile studentice Dora Kujek, Lorna Kalazić, Tončica Knez, Rahela, Josipa Miković i Ema Lutring pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Lea Rafolta.


A s obzirom na to da se festival Dioniz ove godine bavi tematikom tijela, nezaobilazno je dotaknuti se i najaktualnije političke problematike tijela koja se tiče migrantskih tijela. Prijevoz njihovih tijela preko granica u nehumanim uvjetima naplaćuje se astronomski, po europskim granicama vlada lov na njihova tijela, a ako i uspiju doći do željene destinacije, Europom se širi strah od prenapučenosti migrantima, od njihove fizičke prisutnosti u europskom zemljopisnom i kulturnom prostoru.
Đakovačka izvedba

Stoga će ovaj performans biti reproduciran na festivalu Dioniz u nedjelju, 31. ožujka, u Kinu s početkom u 13.30 sati. Rekonceptualiziran, performans u đakovačkoj verziji bit će predstavljen projekcijom snimke i nastupom glumaca koji će reproducirati situacije iz osječke verzije performansa.
Studentsko pitanje građanima

„Želite li pustiti migrante u Europu ili želite da se oni vrate odakle su došli?“

Možda ste propustili...

PREMA DJELU E. KISHONA "KOD KUĆE JE NAJGORE"

Nakon duže stanke, na daske Knapa vraća se veliki hit

PREMIJERA DUHOVITE I DIRLJIVE MELODRAME LUTZA HÜBNERA

Boksačko srce: kad aplauz ne prestaje

BALET "ORAŠAR" NA TREŠNJEVCI

Za 20. rođendan Baletnog studija Jastrebarsko

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIT O TRENKU U POŽEŠKOM MUZEJU

Nakon 270 godina vratio se kući u Slavoniju

2

PREMIJERA DUHOVITE I DIRLJIVE MELODRAME LUTZA HÜBNERA

Boksačko srce: kad aplauz ne prestaje

3

CENTAR ZA KULTURU SIGMUND ROMBERG BELIŠĆE

Potvrda kvalitete 40-ak programa je i više od 6600 posjetitelja prošle godine