Kultura
„TIJELO MIGRANATA“

Performans o migrantskoj krizi
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
STUDENTSKI PERFORMANS „TIJELO MIGRANATA“ PROVOCIRAT ĆE OSTRAŠĆENE ODNOSE PREMA „PRENAPUČENOSTI“ EUROPE „TOLIKO DRUKČIJIM“ MIGRANTIMA

Studentice Akademije za umjetnost i kulturu u sklopu kolegija Metode i prakse umjetničkog izražavanja pripremale su performans pod nazivom „Tijelo migranata“, koji su izvele 18. ožujka ove godine na osječkom Trgu slobode (kod Spomenika hrvatskim braniteljima).



Građani glasaju

Naime, potaknute već nekoliko godina aktualnom migrantskom krizom, studentice su odlučile kroz kolegij na Akademiji za umjetnost i kulturu pripremiti performans u kojemu će prolaznici moći izravno sudjelovati. Performans je bio koncipiran kao javno glasanje tako da je svatko od prolaznika mogao osobno odlučiti želi li pustiti migrante u Europu ili želi „da se oni vrate odakle su došli“. A nije slučajno za lokaciju performansa odabran Trg slobode, tik uz poznati, ikonični osječki kip Augusta Cesarca (popularnije zvan i znan kao Šetač), jer je taj književnik tijekom svojega života također bio migrant.


Performans su pripremile studentice Dora Kujek, Lorna Kalazić, Tončica Knez, Rahela, Josipa Miković i Ema Lutring pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Lea Rafolta.


A s obzirom na to da se festival Dioniz ove godine bavi tematikom tijela, nezaobilazno je dotaknuti se i najaktualnije političke problematike tijela koja se tiče migrantskih tijela. Prijevoz njihovih tijela preko granica u nehumanim uvjetima naplaćuje se astronomski, po europskim granicama vlada lov na njihova tijela, a ako i uspiju doći do željene destinacije, Europom se širi strah od prenapučenosti migrantima, od njihove fizičke prisutnosti u europskom zemljopisnom i kulturnom prostoru.
Đakovačka izvedba

Stoga će ovaj performans biti reproduciran na festivalu Dioniz u nedjelju, 31. ožujka, u Kinu s početkom u 13.30 sati. Rekonceptualiziran, performans u đakovačkoj verziji bit će predstavljen projekcijom snimke i nastupom glumaca koji će reproducirati situacije iz osječke verzije performansa.
Studentsko pitanje građanima

„Želite li pustiti migrante u Europu ili želite da se oni vrate odakle su došli?“

Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike