Kultura
12. DIONIZ

Misteriozni nevidljivi teatar po đakovačkim lokacijama
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Gdje i kada, to će Đakovačni morati otkrivati na licu mjesta ako se zateknu u pravom trenutku na pravoj lokaciji
Tijekom petodnevnog trajanja festivala Dioniz studenti glume i lutkarstva s Akademije za umjetnost i kulturu izvest će na nekoliko đakovačkih lokacija kazališno-performerske intervencije i akcije u javnome prostoru koje pripadaju žanru tzv. nevidljivog teatra.

Riječ je o tome da će studenti u javnosti, na frekventnim punktovima, među građanima izvoditi određene glumačke nastupe koji su svojim sadržajem identični normalnom, svakodevnom ponašanju, no ipak insceniran s blagim odmakom djelomične netipičnosti, tako da dio građana neće ni zapaziti da se zbiva nešto neobično, dok će oni pozorniji ipak registrirati da na tim mjestima đakovačke svakodnevice baš i nije sve kao inače.

Inicijativa za ovakav kreativni nastup dolazi od redatelja i predavača Jasmina Novljakovića s Akademije za umjetnost i kulturu. Budući da se u dominantnom dijelu svoje umjetničke karijere bavio poljskom kazališnom scenom i poljskom kulturom općenito, i u ovom slučaju se inspirirao teatrom zvanim Akademia Ruchu, koji je djelovao u Varšavi od 1973. godine.

S obzirom na ideološke i političke stege u tadašnjoj Poljskoj, način umjetničkog djelovanja Akademie Ruchu predstavljao je taktičko sredstvo da se ostvari subverzivno izražavanje umjetnosti i komunikacija s društvom kroz prikrivenost u vrevi javnog prostora.

Stoga će ovakvim činom, najavljuje doc. art. Jasmin Novljaković, biti upućena posveta takvom tipu umjetničkog angažmana, ali će subverzivni efekti takvog umjetničkog nastupa biti aktualni i za današnju društvenu zbilju.

Gdje i kada, to će Đakovčani morati otkrivati na licu mjesta ako se zateknu u pravom trenutku na pravoj lokaciji.
Možda ste propustili...

BERISLAV PUŠKARIĆ, 20 GODINA VJERAN OSIJEKU I OSJEČKOM HNK-U

Ja svoj vrhunac tek čekam. Osjećam da teatru još jako mnogo mogu dati!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIT O TRENKU U POŽEŠKOM MUZEJU

Nakon 270 godina vratio se kući u Slavoniju

2

PREMIJERA DUHOVITE I DIRLJIVE MELODRAME LUTZA HÜBNERA

Boksačko srce: kad aplauz ne prestaje

3

CENTAR ZA KULTURU SIGMUND ROMBERG BELIŠĆE

Potvrda kvalitete 40-ak programa je i više od 6600 posjetitelja prošle godine