Kultura
12. DIONIZ

Misteriozni nevidljivi teatar po đakovačkim lokacijama
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Gdje i kada, to će Đakovačni morati otkrivati na licu mjesta ako se zateknu u pravom trenutku na pravoj lokaciji
Tijekom petodnevnog trajanja festivala Dioniz studenti glume i lutkarstva s Akademije za umjetnost i kulturu izvest će na nekoliko đakovačkih lokacija kazališno-performerske intervencije i akcije u javnome prostoru koje pripadaju žanru tzv. nevidljivog teatra.

Riječ je o tome da će studenti u javnosti, na frekventnim punktovima, među građanima izvoditi određene glumačke nastupe koji su svojim sadržajem identični normalnom, svakodevnom ponašanju, no ipak insceniran s blagim odmakom djelomične netipičnosti, tako da dio građana neće ni zapaziti da se zbiva nešto neobično, dok će oni pozorniji ipak registrirati da na tim mjestima đakovačke svakodnevice baš i nije sve kao inače.

Inicijativa za ovakav kreativni nastup dolazi od redatelja i predavača Jasmina Novljakovića s Akademije za umjetnost i kulturu. Budući da se u dominantnom dijelu svoje umjetničke karijere bavio poljskom kazališnom scenom i poljskom kulturom općenito, i u ovom slučaju se inspirirao teatrom zvanim Akademia Ruchu, koji je djelovao u Varšavi od 1973. godine.

S obzirom na ideološke i političke stege u tadašnjoj Poljskoj, način umjetničkog djelovanja Akademie Ruchu predstavljao je taktičko sredstvo da se ostvari subverzivno izražavanje umjetnosti i komunikacija s društvom kroz prikrivenost u vrevi javnog prostora.

Stoga će ovakvim činom, najavljuje doc. art. Jasmin Novljaković, biti upućena posveta takvom tipu umjetničkog angažmana, ali će subverzivni efekti takvog umjetničkog nastupa biti aktualni i za današnju društvenu zbilju.

Gdje i kada, to će Đakovčani morati otkrivati na licu mjesta ako se zateknu u pravom trenutku na pravoj lokaciji.
Možda ste propustili...

BOGATA ZAVIČAJNA ZBIRKA RUŽICE GRADA

Umjesto kurije Mihalović treba pravi muzej

KNJIŽEVNE OSJEČKE TRIBINE

Ponovno počinje kOSt

AUTOPORTRETI IZ FUNDUSA MUZEJA LIKOVNIH UMJETNOSTI

100 godina žene su na osječkoj slikarskoj sceni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KNJIŽEVNE OSJEČKE TRIBINE

Ponovno počinje kOSt

2

VUKOVARCI SPREMNI ZA DIGITALNE SFERE

Digitalnu i Zavičajnu zbirku pune unikatnim biserima

3

POD AUTORSKIM VODSTVOM FILIPA ŠOVAGOVIĆA

Sanjam(o) predstavu u Gavelli