Kultura
12. DIONIZ

Misteriozni nevidljivi teatar po đakovačkim lokacijama
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Gdje i kada, to će Đakovačni morati otkrivati na licu mjesta ako se zateknu u pravom trenutku na pravoj lokaciji
Tijekom petodnevnog trajanja festivala Dioniz studenti glume i lutkarstva s Akademije za umjetnost i kulturu izvest će na nekoliko đakovačkih lokacija kazališno-performerske intervencije i akcije u javnome prostoru koje pripadaju žanru tzv. nevidljivog teatra.

Riječ je o tome da će studenti u javnosti, na frekventnim punktovima, među građanima izvoditi određene glumačke nastupe koji su svojim sadržajem identični normalnom, svakodevnom ponašanju, no ipak insceniran s blagim odmakom djelomične netipičnosti, tako da dio građana neće ni zapaziti da se zbiva nešto neobično, dok će oni pozorniji ipak registrirati da na tim mjestima đakovačke svakodnevice baš i nije sve kao inače.

Inicijativa za ovakav kreativni nastup dolazi od redatelja i predavača Jasmina Novljakovića s Akademije za umjetnost i kulturu. Budući da se u dominantnom dijelu svoje umjetničke karijere bavio poljskom kazališnom scenom i poljskom kulturom općenito, i u ovom slučaju se inspirirao teatrom zvanim Akademia Ruchu, koji je djelovao u Varšavi od 1973. godine.

S obzirom na ideološke i političke stege u tadašnjoj Poljskoj, način umjetničkog djelovanja Akademie Ruchu predstavljao je taktičko sredstvo da se ostvari subverzivno izražavanje umjetnosti i komunikacija s društvom kroz prikrivenost u vrevi javnog prostora.

Stoga će ovakvim činom, najavljuje doc. art. Jasmin Novljaković, biti upućena posveta takvom tipu umjetničkog angažmana, ali će subverzivni efekti takvog umjetničkog nastupa biti aktualni i za današnju društvenu zbilju.

Gdje i kada, to će Đakovčani morati otkrivati na licu mjesta ako se zateknu u pravom trenutku na pravoj lokaciji.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike