Kultura
ILUSTRACIJE I ANIMIRANI FILMOVI SLOVENSKIH STUDENATA

Sjajna međunarodna izložba točno u podne
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
U nedjelju, 31. ožujka točno će u podne u Kući Reichsmann biti otvorena izložba ”Razgovorljive slike” studenata ilustracije sa slovenske Akademije za umjetnost i oblikovanje. Rezultat je to međunarodnih veza koje je uspostavio studij ilustracije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku sa sličnim studijima i katedrama u inozemstvu.

Tako će građani moći vidjeti darovitost osječkih studenata kada je u pitanju suvremeni ilustratorski dizajn, ali također i animirane filmove koje su izrađivali prema programima svojih kolegija. Kako najavljuje likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Igor Loinjak, animirani filmovi predstavit će publici kinetiku crteža, pokretnu ilustraciju tjelesne mobilnosti, što korespondira s ovogodišnjom temom festivala. No, također će vidjeti i kako su se slovenski studenti na ovoj izložbi specijalizirali za izradu književnih naslovnica i ilustriranje znanstvenih publikacija i materijala.

- Naročito je zanimljivo da oni već za studija dobivaju ilustratorske angažmane, recimo za opremanje knjiga ili ilustriranje kazališnih plakata, tako da je nama zanimljiva ta njihova izravna veza između studija i prakse. Također, svojom se poetikom oslanjaju na tradiciju slavnog ljubljanskog bijenala grafike, tako da ovom prilikom možemo vidjeti nove naraštaje te estetike – kaže Loinjak s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike