Kultura

Improvizacije i potrage za izgubljenim instinktom
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Pokazalo se da glumci i redatelji u svome radu nedovoljno upotrebljavaju svoj instinkt. Zato nam se čini da je važno u prve dvije godine studija razvijati upravo tzv. jezik instinkta, kaže Nikita Milivojević s novosadske Akademije umetnosti
Tradicionalno na svakom Dionizu radionice drži i Joško Ševo s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kako najavljuje, studente će upoznati s radom na improvizacijama, što će rezultirati malim, kratkim dramskim situacijama, scenama...

- Cilj improvizacije je sa što manje riječi, što jednostavnijim glumačkim sredstvima iznijeti jasnu i čitljivu dramsku situaciju – kaže Joško Ševo.

S druge strane, novosadski profesor Nikita Milivojević educirat će studente o apstraktnom kazališnom jeziku TEL.

- Specifičnost ove metode je u tome što se u radu na klasičnim djelima, recimo Čehova, Shakespearea ili Dostojevskog, ne kreće isključivo od analize tekste ‘za stolom‘, nego se odmah aktivira i tijelo. Poigravanje impulsima, koji se u glumčevom tijelu rađaju pri susretu s tekstom, otvara sasvim nove autentične prostore za igru i razmaštavanje – najavljuje Milivojević.

Milivojević naglašava da je iskustvo pokazalo kako glumci i redatelji u svome radu nedovoljno upotrebljavaju svoj instinkt. - Zato nam se čini da je važno da u prve dvije godine upravo to razvijamo kod studenata kroz najrazličitije vježbe, zadatke, improvizacije, razmjene ideja, energije, brze transformacije... Tako u prve dvije godine kod glumaca i redatelja formiramo neku vrstu ‘apstraktnog jezika‘, odnosno ‘jezika instikta‘ – kaže prof. Nikita Milivojević s novosadske Akademije umetnosti.
Možda ste propustili...

"TAJNE SNJEŽNE KUGLE" U SUBOTU U DOMU HV-a

Deset koreografija rasplesanog Božića

NATJECANJE SOLOPJEVAČA U RUMI

Blažu Galojliću i Ivi Herman prve nagrade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJLJEPŠE BLAGDANSKE PJESME U SVEČANOM AMBIJENTU

Feliz Navidad: Zumbići pjevali molitvu "Oče naš" na svahiliju

2

KIPAR DENIS KRAŠKOVIČ APELIRA:

Skulpture trebaju resiti gradove

3

PLATI I NOSI: 17.-22.12.

Prodajna izložba 70-ak studenata likovnih akademija