Kultura

Improvizacije i potrage za izgubljenim instinktom
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Pokazalo se da glumci i redatelji u svome radu nedovoljno upotrebljavaju svoj instinkt. Zato nam se čini da je važno u prve dvije godine studija razvijati upravo tzv. jezik instinkta, kaže Nikita Milivojević s novosadske Akademije umetnosti
Tradicionalno na svakom Dionizu radionice drži i Joško Ševo s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kako najavljuje, studente će upoznati s radom na improvizacijama, što će rezultirati malim, kratkim dramskim situacijama, scenama...

- Cilj improvizacije je sa što manje riječi, što jednostavnijim glumačkim sredstvima iznijeti jasnu i čitljivu dramsku situaciju – kaže Joško Ševo.

S druge strane, novosadski profesor Nikita Milivojević educirat će studente o apstraktnom kazališnom jeziku TEL.

- Specifičnost ove metode je u tome što se u radu na klasičnim djelima, recimo Čehova, Shakespearea ili Dostojevskog, ne kreće isključivo od analize tekste ‘za stolom‘, nego se odmah aktivira i tijelo. Poigravanje impulsima, koji se u glumčevom tijelu rađaju pri susretu s tekstom, otvara sasvim nove autentične prostore za igru i razmaštavanje – najavljuje Milivojević.

Milivojević naglašava da je iskustvo pokazalo kako glumci i redatelji u svome radu nedovoljno upotrebljavaju svoj instinkt. - Zato nam se čini da je važno da u prve dvije godine upravo to razvijamo kod studenata kroz najrazličitije vježbe, zadatke, improvizacije, razmjene ideja, energije, brze transformacije... Tako u prve dvije godine kod glumaca i redatelja formiramo neku vrstu ‘apstraktnog jezika‘, odnosno ‘jezika instikta‘ – kaže prof. Nikita Milivojević s novosadske Akademije umetnosti.
Možda ste propustili...

U ZAGREBU VIŠE OD 160 SUDIONIKA IZ SVIJETA

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

RASPRODAN KONCERT IVE POGORELIĆA NA IGRAMA

Kompozicije koje već dugo ima na svom repertoaru

IZLOŽBA NA KORČULI

Obljetnica obnove kumpanije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

WALDINGERIONICE SU VIŠE OD RADIONICA ZA DJECU

Marijana Fumić: Što je ljepše od umjetnosti subotom ujutro natašte?

2

GLAZBENI PROGRAM 70. IGARA

Veličanstvena noć u Dvoru uz maestra Iva Pogorelića

3

"SJEĆANJE NA BUDUĆNOST" PREMIJERNO NA 70. IGRAMA

Mogu li i kako Igre odgovoriti izazovima sadašnjice?