Kultura

Dioniz počinje na Svjetski dan kazališta
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Festival Dioniz uvijek je datumom početka ili završetka tempiran na jedan od najvažnijih dana u zajednici kazališnih umjetnika, tj. na Svjetski dan kazališta.

Ove godine 12. Dioniz počinje 27. ožujka, dakle upravo u trenutku kada se diljem svijeta obilježava Svjetski dan kazališta. Tradicionalno je da se u povodu toga iz zajednice kazališnih umjetnika izabere predstavnik koji će potom sročiti nadahnjujuću poruku za sve kolege i kolegice iz umjetničkog svijeta koji dijele.

Ove godine taj predstavnik je kubanski redatelj i kazališni profesor Carlos Celdrán. Ponajviše se afirmirao kao osnivač skupine Argos Teatro, za koju kritika ocjenjuje da je unio novi život u moderni teatar, a europski moderni teatar kroz Brechta, Becketta, Ibsena i Strindberga približio latinoameričkoj publici.

U prigodnoj poruci za Svjetski dan kazališta Celdrán kaže: ‘’Teatar je država za sebe, država koja teritorijem prekriva cijeli svijet, a ujedno je i država u kojoj se ostvaruje sloboda’’. Nadalje, poručuje svojim kolegama da je kazalište putovanje, Odiseja, argonautska potraga za zlatnim runom. Na kraju, zaključuje, to je putovanje do duše publike, to je plovidba kroz imaginaciju.
Možda ste propustili...

"BOTANIČARI" TEATRA TO GO GRADU ZA ROĐENDAN

Predstava koja raste svakom svojom izvedbom

NAJLJEPŠI BOŽIĆ - FELIZ NAVIDAD, 4. PROSINCA U HNK-u

Uz cvrkutave Zumbiće, o Božiću pjevaju dive Danijela Pintarić i Ivana Husar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJLJEPŠE BLAGDANSKE PJESME U SVEČANOM AMBIJENTU

Feliz Navidad: Zumbići pjevali molitvu "Oče naš" na svahiliju

2

KIPAR DENIS KRAŠKOVIČ APELIRA:

Skulpture trebaju resiti gradove

3

PLATI I NOSI: 17.-22.12.

Prodajna izložba 70-ak studenata likovnih akademija