Kultura

Dioniz počinje na Svjetski dan kazališta
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Festival Dioniz uvijek je datumom početka ili završetka tempiran na jedan od najvažnijih dana u zajednici kazališnih umjetnika, tj. na Svjetski dan kazališta.

Ove godine 12. Dioniz počinje 27. ožujka, dakle upravo u trenutku kada se diljem svijeta obilježava Svjetski dan kazališta. Tradicionalno je da se u povodu toga iz zajednice kazališnih umjetnika izabere predstavnik koji će potom sročiti nadahnjujuću poruku za sve kolege i kolegice iz umjetničkog svijeta koji dijele.

Ove godine taj predstavnik je kubanski redatelj i kazališni profesor Carlos Celdrán. Ponajviše se afirmirao kao osnivač skupine Argos Teatro, za koju kritika ocjenjuje da je unio novi život u moderni teatar, a europski moderni teatar kroz Brechta, Becketta, Ibsena i Strindberga približio latinoameričkoj publici.

U prigodnoj poruci za Svjetski dan kazališta Celdrán kaže: ‘’Teatar je država za sebe, država koja teritorijem prekriva cijeli svijet, a ujedno je i država u kojoj se ostvaruje sloboda’’. Nadalje, poručuje svojim kolegama da je kazalište putovanje, Odiseja, argonautska potraga za zlatnim runom. Na kraju, zaključuje, to je putovanje do duše publike, to je plovidba kroz imaginaciju.
Možda ste propustili...

"SJEĆANJE NA BUDUĆNOST" PREMIJERNO NA 70. IGRAMA

Mogu li i kako Igre odgovoriti izazovima sadašnjice?

IZLOŽBA NA KORČULI

Obljetnica obnove kumpanije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

WALDINGERIONICE SU VIŠE OD RADIONICA ZA DJECU

Marijana Fumić: Što je ljepše od umjetnosti subotom ujutro natašte?

2

GLAZBENI PROGRAM 70. IGARA

Veličanstvena noć u Dvoru uz maestra Iva Pogorelića

3

"SJEĆANJE NA BUDUĆNOST" PREMIJERNO NA 70. IGRAMA

Mogu li i kako Igre odgovoriti izazovima sadašnjice?