Kultura

Dioniz počinje na Svjetski dan kazališta
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Festival Dioniz uvijek je datumom početka ili završetka tempiran na jedan od najvažnijih dana u zajednici kazališnih umjetnika, tj. na Svjetski dan kazališta.

Ove godine 12. Dioniz počinje 27. ožujka, dakle upravo u trenutku kada se diljem svijeta obilježava Svjetski dan kazališta. Tradicionalno je da se u povodu toga iz zajednice kazališnih umjetnika izabere predstavnik koji će potom sročiti nadahnjujuću poruku za sve kolege i kolegice iz umjetničkog svijeta koji dijele.

Ove godine taj predstavnik je kubanski redatelj i kazališni profesor Carlos Celdrán. Ponajviše se afirmirao kao osnivač skupine Argos Teatro, za koju kritika ocjenjuje da je unio novi život u moderni teatar, a europski moderni teatar kroz Brechta, Becketta, Ibsena i Strindberga približio latinoameričkoj publici.

U prigodnoj poruci za Svjetski dan kazališta Celdrán kaže: ‘’Teatar je država za sebe, država koja teritorijem prekriva cijeli svijet, a ujedno je i država u kojoj se ostvaruje sloboda’’. Nadalje, poručuje svojim kolegama da je kazalište putovanje, Odiseja, argonautska potraga za zlatnim runom. Na kraju, zaključuje, to je putovanje do duše publike, to je plovidba kroz imaginaciju.
Možda ste propustili...

OSMA NOĆ KNJIGE U MUZEJU SLAVONIJE

Prigodna izložba Knjižnica obitelji Truhelka u MSO-u

NOĆ KNJIGE U NAŠIČKOJ KNJIŽNICI

Spoj naslijepo u našičkoj knjižnici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JASMIN NOVLJAKOVIĆ, REDATELJ VODVILJA “BUBA U UHU”

Bitno je da su glumci jako precizni i situacije igraju zaista ozbiljno

2

57. HRVATSKO NATJECANJE UČENIKA I STUDENATA GLAZBE I PLESA U ZAGREBU

Osječki učenici i s državnog natjecanja donijeli brojne nagrade

3

29. TRAVNJA - MEĐUNARODNI DAN PLESA

Go out and dance - ove godine prvi put ples i na požeškom Trgu sv. Terezije