Novosti
ZAKON O NESTALIMA U DOMOVINSKOM RATU

Zaštititi prava obitelji nestalih
Objavljeno 21. ožujka, 2019.

Vlada je u saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, s namjerom da se, kako je rečeno, jedinstvenim zakonom reguliraju nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji da saznaju sudbinu svojih članova, kao i da se na višem stupnju zaštite temeljna prava nestalih osoba i njihovih obitelji.


Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako se "28. godinu od početka Domovinskog rata još uvijek traga za 1903 neriješena slučaja nestalih osoba i posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu." Ministar je rekao i kako Hrvatska u ovom trenutku nema reguliran postupak njihova traženja, kao što nema ni jasno određenih nadležnosti u procesu traženja nestalih osoba, i dodao da se nacrtom prijedloga spomenutog zakona prvenstveno želi postići viši stupanj zaštite prava obitelji da znaju sudbinu svojih nestalih članova. Prema ministrovim riječima, u izradi Prijedloga zakona sudjelovale su i udruge koje okupljaju obitelji nestalih. Premijer Andrej Plenković rekao je da je "konačno došlo vrijeme da se zakonski uredi ta važna tematika s kojom mnoge obitelji žive gotovo 30 godina."

"Riječ je o pozitivnom iskoraku po pitanju nestalih jer je u fokus stavljena zaštita interesa nestalih osoba, kao i članova obiteljih nestalih", kaže predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir koja je bila i članicom radne skupine za izradu zakonskog prijedloga. S. Butigan
PROPISANA SVA PROCEDURA
Prema Ljiljani Alvir, taj zakon "neće konkretno djelovati na ekstremno ubrzanje procesa traženja nestalih", ali će ono što se već radi u praksi biti stavljeno u zakonodavni okvir. "Ovim zakonom propisana je sva procedura", kaže Alvir dodajući da je to dosad bilo regulirano sporazumima i strategijama. "Najvažniji element tog zakona, sa strane obitelji nestalih, jest odnos države prema nestalima i u situaciji kada više nema članova obitelji. To su primjeri iz prakse koje će zakon sada jasno regulirati, primjerice glede pokopa nestalih kada ih se pronađe, čiji roditelji nisu više živi", govori Alvir.
Najčitanije iz rubrike