Novosti
ŠUTNJA SLUŽBENOG BEOGRADA

Cijeli državni vrh Srbije o presudi Radovanu Karadžiću - ni riječi
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
U Beogradu je dan nakon izricanja presude nekadašnjem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću vladala službena šutnja, bez reakcija, ocjena, komentara i priopćenja o pravomoćnoj presudi o doživotnom zatvoru bivšem predsjedniku Republike Srpske. U četvrtak do podneva nisu se o tome očitovali ni vlada ni srbijanski predsjednik, premda su tamošnji elektronički mediji i agencije prenijeli komentare većine relevantnih političkih ličnosti iz regije.


Gotovo svi srpski mediji donijeli su izjavu Marka Sladojevića, člana Karadžićeva braniteljskog tima, danu državnoj televiziji RTS, u kojoj on prenosi poruku ratnog zločinca srpskom narodu izrečenu nakon izricanja presude. "Srpski narod i ja, zajedno s njim, već smo pobijedili. Stvorena je Republika Srpska, a srpski narod je slobodan u vlastitoj državi. Žrtva koju ja podnosim manja je od drugih. Tisuće mladića svojim su životima izgradile RS. (...) Ova jalova osveta Haškog tribunala meni, starcu, ne može ništa. Nismo se predavali ni kada je bilo daleko teže, pa ni ovako utamničen neću prestati nikada boriti se za istinu o našoj pravednoj borbi u ratu koji nam je nametnut i u kojem su stradala sva tri naroda. U svakom ratu, naročito građanskom, izrodi počine zločine, koje je naša država, ako je znala, osuđivala i procesuirala, zato, uvijek i svuda, budimo dostojanstveni, ne mrzimo druge i ponosno čuvajmo ono što je iznad svih nas - našu Republiku Srpsku", poručio je navodno Karadžić.


I dok neovisni mediji u Srbiji, poput portala Insajder, pišu kako je presuda Karadžiću "naišla na odobravanje kod predstavnika međunarodnih organizacija, ali i proizvela podijeljene reakcije kod domaćih političkih vođa i napadni izostanak reakcije dužnosnika Beograda", Večernje novosti na naslovnici tvrde: "Ovo nema nikakve veze s pravdom" i prenose izjave Karadžićevih suboraca s Pala dok u kafiću gledaju prijenos izricanja presude, koji kažu kako bi "opet pošli za njim".


Predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović predložio je da se 11. srpnja proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i ocijenio kako su vlast i "navodno prava oporba" u Srbiji ujedinjeni "u stavu kako se može prešutjeti presuda bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću i da će se ignoriranjem presude spasiti od konačnog suočavanja s prošlošću". Presuda je, tvrdi Jovanović, ogolila sve one u Srbiji koji misle da se može šutjeti dok cijeli svijet govori o presudi čovjeku koji je okrvavio svoje ruke i zbog toga je, pred očima tog istog svijeta, kažnjen. Demokratska stranka, koju je osnovao Zoran Đinđić, osudila je svaku relativizaciju presude Karadžiću i pozvala vlast i predsjednika Vučića neka "prestanu s kampanjom predstavljanja ratnih zločinaca kao heroja".


Ratni zločinac Vojislav Šešelj najavio je za nedjelju okupljanje radikala u središtu Beograda u povodu 20. godišnjice početka bombardiranja NATO-a, ali i zbog presude Karadžiću. M.Flego/H
PRAVDA ZA ŽRTVE
Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je izrazio nadu da će presuda Radovanu Karadžiću pružiti bar minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima te izrazio žaljenje što presudom nije utvrđena veza političkog i vojnog vrha tadašnje SRJ, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, sa zločinima u BiH počinjenima u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojemu je bio i ratni vođa bosanskih Srba. "Također smatramo da je ovo još jedna prilika za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi, kao i metode, u ovoj presudi označeni kao zločini protiv čovječnosti", rekao je Plenković.
Možda ste propustili...

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo