Regija
“ŠTO SVE SPORTOM MOGU JA!”

EU novac za sport za djecu s poteškoćama
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Vukovarski leptirići u tri će godine uključiti 200 djece u sportske aktivnosti, prilagođene pojedinačnim mogućnostima
VUKOVAR - Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju, Vukovarski leptirići, započela je provedbu projekta pod nazivom ‘‘Što sve sportom mogu ja!‘‘.Partneri su Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara ‘‘Sportski objekti Vukovar‘‘, Društvo Naša djeca Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija, a ovaj se trogodišnji projekt provodi u okviru poziva "Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport". Ukupni je proračun gotovo 1,5 milijuna kuna, s tim da 85 posto sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a preostalo Republika Hrvatska iz državnog proračuna.

200 korisnika
Voditeljica projekta Anamarija Krišto naglasila je kako je cilj projekta djeci s poteškoćama u razvoju Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije osigurati preduvjete i izjednačene mogućnosti za sudjelovanje u sportskim aktivnostima.

- U našem smo radu uočili dva problema: nepostojanje sportskih aktivnosti za naše korisnike i nedostatna znanja djelatnika u sportu za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u redovite programe. Sport je jako bitan iz perspektive razvoja motoričkih sposobnosti, a ovaj projekt osigurava inkluziju djece s poteškoćama u razvoju jer im je bez toga onemogućen i društveni aspekt druženja s djecom - rekla je Krišto, pojašnjavajući kako će biti uključeno 200 korisnika u dobi od 3 do 18 godina. Programi su besplatni i namijenjeni su djeci s poteškoćama u razvoju, bez obzira na to jesu li već korisnici Vukovarskih leptirića, i započet će 1. srpnja.

- Prijave će započeti tijekom mjesec dana procjenom djece, kako bismo programe prilagodili njihovim potrebama. Sve će biti najavljeno na našim društvenim stranicama te pozivamo roditelje da prijave djecu na vrijeme - poručila je voditeljica projekta.

Pojedinačni programi
Teo Šteter, profesor kineziologije i koordinator projekta za Vukovarsko-srijemsku županiju, istaknuo je kako je riječ o iznimno kompleksnom programu jer će korisnike pojedinačno testirati i potom napraviti za svakoga plan i provedbu aktivnosti.

- Bit će potreban angažman i stručnost pa računamo na povezanost svih struka: psihologa, pedagoga, defektologa i fizioterapeuta, koji će aktivno sudjelovati zajedno s roditeljima, od kojih očekujemo veliku pomoć kako bi se program napravio u interesu krajnjih korisnika - rekao je Šteter.

Potvrdio je kako će korisnike nastojati uključiti u sve redovite programe i sportske klubove, koliko je to moguće, uz asistenciju kineziologa i volontera.

- U pitanju su temeljni sportovi; atletika, gimnastika i sportovi s loptom. Pokušat ćemo djecu staviti na skije, klizaljke i role - pojasnio je i poručio kako im je cilj proširiti aktivnosti na druge županije i surađivati s institucijama iz Dalmacije, Zagorja i Like.

Dragana Korpoš
proračun
1,5 MILIJUNA KN - 85 POSTO DAJE EU, OSTATAK RH
Usvojiti osnove temeljnih sportova
Projekt će trajati do 3. siječnja 2022. godine, a korisnici će unaprijediti psihomotoričke sposobnosti, družiti se i usvajati osnove temeljnih sportova. Osim kreiranja i svakodnevne provedbe prilagođenog sportskog programa za djecu s poteškoćama u razvoju, projekt će osigurati i obnovu i uklanjanje infrastrukturnih barijera ispred udruge, opremanje sportskih dvorana, niz radionica i edukacija za voditelje sportskih programa, promociju važnosti sporta za djecu s poteškoćama u razvoju te osposobljavanje i zapošljavanje novih djelatnika.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike