Regija
12.OBLJETNICA GOMBR-A

Legendarna je brigada spremna za sve izazove
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Hrvatski vojnici prepoznatljiv su brend ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu, kazao je ministar Damir Krstičević
VINKOVCI - U vojarni 5. Gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, svetom misom zadušnicom, svečanim postrojavanjem te vojnom vježbom obilježena je 12. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske u nazočnosti Damira Krstičevića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, te mnogih uzvanika.Ministar Damir Krstičević je svim pripadnicama i pripadnicima GOMBR-a čestitao na predanom radu, motivaciji, stručnosti i domoljublju koje su unosili u ustrojavanje brigade, koja čuva sjećanja na legendarne brigade pobjedničke Hrvatske vojske, Kune, Pume i Sokolove.

- Želimo da je standard vojnika bolji i radit ćemo i dalje na tome. Ustrojili smo i pričuvu, uz velikii odaziv naših građana. Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku i vratili joj pobjednički karakter iz Domovinskog rata. Poništili smo odluku da postrojbe Hrvatske vojske napuste gradove i da se razmjeste u Gašincima. Hrvatski vojnik treba biti u gradovima sa svojim narodom i svojom obitelji. Ponosan sam i smatram strateški važnim što smo Hrvatsku vojsku vratili u simbol Domovinskog rata, Vukovar, a cilj nam je 2020. godine premjestiti cijelu inženjerijsku bojnu u Vukovar. I u ovoj godini nastavljamo s jačanjem pobjedničke Hrvatske vojske, ustrojavamo tri moderna zapovjedništva, središte za razvoj vođa po uzoru na Gardijsko središte u Šepurinama, koje će nositi ime po junaku Domovinskog rata Marku Babiću, novo zapovjedništvo za kibernetički prostor i središte za zrakoplovne sustave. Hrvatski vojnici prepoznatljiv su brend ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu. Očekujem da hrvatski vojnici sudjelovanjem u međunarodnim operacijama i misijama promiču ugled pobjedničke Hrvatske vojske kao što su to radili i do sada - rekao je Damir Krstičević.

Brigadir Mijo Validžić, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, rekao je kako GOMBR danas ima približno 2600 vojnika.

- Što se same spremnosti brigade tiče, ona je uvijek na najvišoj razini, što se moglo vidjeti i putem pokazne vježbe. Ono što nas očekuje svakako je održavanje ove razine sposobnosti koju smo dostigli, ali i stjecanje novih sposobnosti kako bi u potpunosti mogli odgovoriti zadaćama koje nas očekuju sada, kao i u budućnosti. Prvenstveno tu mislim na pripremanje naših vojnika za međunarodne operacije, za pomoć civilnim institucijama - rekao je Validžić.

U sklopu obilježavnja 12. obljetnice GOMBR-a održana je vojna vježba u kojoj je prikazana sposobnost tenka nosača mosta, kao i prikaz taktičko-tehnički zbora GOMBR-a, koji je obišao i ministar obrane Damir Krstičević. Zaslužnim vojnikinjama i vojnicima uručene su zahvalnice i priznanja.

Mario Kokaj
Udarna snaga Hrvatske kopnene vojske
Sjedište je zapovjedništva GOMBR-a u vojarni 5. gardijske brigade ‘’Slavonski sokolovi’’ u Vinkovcima, a temeljna misija obrana suvereniteta i cjelovitosti Hrvatske, razvoj i održavanje sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama te spremnost za pružanje pomoći civilnim institucijama u zemlji u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa. GOMBR je danas dobro ustrojena brigada i jedna od udarnih snaga Hrvatske kopnene vojske te snažna karika Oružanih snaga, koja je svoje sposobnosti i profesionalizam dokazala u raznim akcijama.
GOMBR je ustrojen od 3. GBR Kune, 7. GBR Pume i 5. GBR Sokolovi. Preustroj je počeo 2007.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U OPĆINAMA BILJE I KNEŽEVI VINOGRADI NEZADOVOLJNI POŠTOM

Poštanske pošiljke kasne po nekoliko dana i često stižu na pogrešne adrese

2

DODIJELJENO JOŠ ŠEST STANOVA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Osim pripadnika Hrvatske vojske, stanove dobili deficitarni kadrovi

3

VELIKO NEVRIJEME NA SLATINSKOM PODRUČJU

U deset minuta tuča veličine oraha obrala duhan, pšenicu i kukuruz