Regija
EU PROJEKT - RECIKLAŽNO DVORIŠTE

Požega će uskoro razdvajati
32 vrste otpada za reciklažu
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
POŽEGA - Završnom konferencijom okončan je projekt Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području grada Požega, koji je počeo u 2017. godini. Nositelj je projekta ukupne vrijednosti veće od pet milijuna kuna, a sufinanciranog EU novcem u iznosu od 85 posto, Grad Požega. Cilj je projekta bio sagraditi i opremiti jedno reciklažno dvorište u Požegi, u Industrijskoj ulici, informirati stanovništvo o ulozi reciklažnog dvorišta i pravilnom načinu odvajanja otpada u kućanstvima. Sudionici konferencije pogledali su i promotivni video o reciklažnom dvorištu odnosno o tome kako ono izgleda prije samog otvorenja.- Ovo smo izgradili za Požežanke i Požežane koji žele brinuti o svom gradu, koji žele očuvati ovu ljepotu koju imamo, koji žele živjeti u zdravom okolišu i zdravim ga ostaviti za naše mlade. Proveli smo i dodatne edukacije o razdvajanju i prikupljanju otpada, njegovom recikliranju, podižemo svijest građana, a posebno onih najmlađih. Pravu vrijednost ovog projekta vidjet ćemo tek za nekoliko godina, kada naši sugrađani ne budu više "reciklirali" svoje hladnjake u najbližoj šumu, a perilice rublja u rijeci Orljavi. To je bit - podizanje svijesti svih nas, svih građana koji žele biti dio europske priče o zaštiti okoliša. Sada će imati besplatno osigurano svakodnevno mjesto za odlaganje njihovog otpada, a posebno opasnog otpada, za koji do sada nismo imali rješenje o prikupljanju i skladištenju. Upravo taj opasni otpad više ne smijemo odlagati u onu zelenu kantu. To moramo i zbog direktiva EU-a koje to nalažu, a ako se toga ne budemo držali, morat ćemo plaćati penale – istaknuo je požeški gradonačelnik Darko Puljašić apelirajući da svi zajedno brinemo o odvajanju otpada i njegovom recikliranju u što većim količinama kako bi novac, umjesto za penale, koristili za gradnju novih vrtića, škola, igrališta, sportskih terena.

Zalaganjem svih sudionika u ovom projektu, prevladavanjem brojnih prepreka, došli smo do kraja. Ovo će samo upotpuniti našu već sada dobru i zdravu situaciju kada je riječ o gospodarenju otpadom, s kojim smo krenuli još 2014. godine. Reciklažno dvorište u našoj je situaciji šlag na tortu jer ćemo sada našim građanima omogućiti da svaki radni dan tijekom cijele godine mogu donijeti sve ono što im smeta kod kuće. Taj otpad građani moraju ranije sortirati i odložiti u zasebne spremnike. Taj razdvojeni otpad ići će prema novim uporabiteljima recikliranjem u daljnje korištenje. Tada smo taj ciklus zatvorili. Obveza je do 2022. godine razdvajati i odvojeno prikupljati 50 posto količina otpada, za što mi sada imamo mogućnosti – istaknuo je direktor Komunalca Anto Bekić, koji je najavio građanima Požege uskoro i žute kante u domaćinstvima i još veći broj kompostera za kompostiranje organskog otpada u kućanstvima. AGM Kruna
Odlagalište Vinogradine već rasterećeno
Reciklažnim dvorištem upravljat će požeška tvrtka Komunalac, koja već nekoliko godina uspješno prikuplja otpad razdvojen u plave kante za papir, vrećice za staklo i plastiku, na zelenim otocima, s mjesta za odlaganje tekstila. Tako su se znatno smanjile količine otpada koji se odlaže na odlagalište Vinogradine, a svake godine povećavaju se količine otpada koji se upućuje na daljnje recikliranje.
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike