Osijek
KOMUNALNA NAKNADA

Gregoran: Broj zona
smanjen je s pet na tri
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Kad je u pitanju dostava rješenja, sljedeći bi tjedan trebalo biti završeno 80 posto dostave

Za mjesec dana istječe rok za uplatu računa za komunalnu naknadu za siječanj, veljaču i ožujak, a što je odredio Grad Osijek, i čemu prethodi podjela rješenja za nove vrijednosti boda komunalne naknade. Kako još uvijek nisu podijeljena sva rješenja, a koja se, budući da pripadaju kategoriji upravnog postupka, osobno uručuju primatelju, građani još uvijek neće na svoje kućne adrese dobiti uplatnice.

Međutim, neki građani koji su zaprimili rješenja ostali su iznenađeni povećanjem komunalne naknade za više od 20 posto, što je više od navedeog u Odluci o komunalnoj naknadi. Drugi su, pak, na rješenju uočili manje iznose od dosadašnjeg. Dvojbe je razriješio Siniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka, podsjećajući kako je, nakon odluke o vrijednosti boda, zanemarena i odluka o komunalnoj naknadi, što je poseban akt donesen u veljači ove godine.

- Ranije je (prema toj odluci) Osijek imao pet zona. Došli smo do zaključka da to nije pravično jer, primjerice, u prvoj je zoni bio Vijenac Murse, u drugoj Vijenac Ivana Meštrovića, a u trećoj Vijenac Kraljeve Sutjeske. Nismo vidjeli nikakvu razliku između tih naselja kada je riječ o jedinom kriteriju za obračun komunalne naknade, a to je razvijenost komunalne infrastukture - pojasnio je Gregoran. Dodaje kako je prva zona obvezna, jer je tako propisao zakonodavac i odnosi se na najopremljenija naselja.

Grad Osijek prvu je zonu potom smanjio s nekadašnje 53 na 37 ulica, dok su ostale ulice iz prve zone prebačene u drugu. Također, cijele su nekadašnje treća i gotovo cijela četvrta zona prebačene u drugu zonu. Treća se zona, kaže nadalje, odnosi sad na sve mjesne odbore jer ondje komunalna infrastruktura nije razvijena kao u ostalim dijelovima grada. Također, trećoj je zoni pripalo nekoliko ulica na području grada Osijeka za koje Grad smatra da nemaju dovoljno izgrađenu infrastrukturu, poput Južnog predgrađa, Stadionskog naselja, velik dio ulica u Cvjetnom naselju i sl. Gregoran kaže da su logičnost plaćanja komunalne naknade u skladi s izgrađenom infrastrukturom mogli samo izjednačiti smanjenjem broja zona.

- Kad je u pitanju dostava rješenja, očekujemo da će sljedeći tjedan biti završeno 80 posto dostave. Upravo zbog nužnosti uručenja ovog općeg poreznog akta ostavili smo građanima dovoljan rok za plaćanje, i to bez kamata – poručio je Gregoran.

Marija Mihelić
kriterij
CIJENA NAKNADE OVISI O ZONI
Uplatnice tek nakon uručenja rješenja
Pročelnik Gregoran još jednom podsjeća da građani neća dobiti uplatnice sve dok se na kućanstva ne uruče sva poslana rješenja, njih približno 52 tisuće.

- Nemoguće je slati uplatnice dok rješenja nisu podijeljena. Primjerice, u zgradi od 50-ak stanova može primiti rješenja 12 stanara i nema smisla da se za njih nose uplatnice, a za ostatak ne, jer nisu podigli rješenja. Nakon uručenih rješenja, sama podjela uplatnica bit će gotova za dva do tri dana - kaže Gregoran, dodajući kako vjeruje da će sljedeći tjedan imati dokaz da su prve dvije dostave rješenja obavljene. Također poziva građane da se odazovu na uručenje ovog općeg poreznog akta.
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike