Osijek
ŽIDOVI OBILJEŽAVAJU BLAGDAN PURIMA

Maskenbal u znak sjećanja na Esteru
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Purim je jedan od najobljubljenijih i najradosnijih židovskih blagdana. Njegovo obilježavanje posvuda u svijetu počelo je u srijedu navečer, a Židovska općina Osijek svečanost u povodu Purima priredit će danas s početkom u 18 sati u svojim prostorijama u Ulici Stjepana Radića 13.

Ovaj je blagdan spomen na spašavanje Židova koji su živjeli kao dijaspora u Perzijskom Carstvu tijekom vladavine kralja Kserksa Prvog, za što je najzaslužnija biblijska junakinja Estera, kraljica Perzije, koja je i sama bila židovske krvi, uspješno skrivajući svoj identitet u neprijateljskom okruženju. Kako nam je objasnila judaistica, dr. sc. Jasminka Domaš, prema hebrejskom kalendaru Purim se slavi 13., 14. i 15. dana u mjesecu adaru koji ove godine odgovaraju nadnevcima 20., 21. i 22. ožujka. Svetkovina počinje jednodnevnim Esterinim postom. Nakon večernje molitve u sinagogama čita se Megilat Ester, Esterin svitak, a taj se ritual ponavlja idućeg dana nakon jutarnje molitve. Stari je običaj u sinagogi da se kod spominjanja imena Haman, glavnog negativca u priči o Esteri, proizvodi buka, no mora se čuti svaka riječ biblijskog teksta.

- Slušanje Knjige o Esteri za Židove je toliko važno da se za to vrijeme prekida i proučavanje Tore. Ona nam govori o tome kako su Židovi u dijaspori bili suočeni s proganjanjem i zatiranjem i kako ih je spasila odvažnost jedne žene. Knjiga o Esteri upućuje na činjenicu da je povijest židovskog naroda stvorena veličanstvenim proviđenjem Svevišnjega. Providnost koja je skrivena kao i skrovitost ljudske prirode u Purimu dolazi do izražaja priređivanjem maskenbala. Jedan od propisa govori kako je za ovaj blagdan dopušteno popiti koju čašicu više (ali ne i napiti se) kako bi se pokazala prava priroda čovjekova. Proslave Purima često uključuju izvođenje kakvog šaljivog igrokaza (purimspiel), konzumiranje trokutastih kolača punjenih pekmezom ili makom tzv. Hamanovih ušiju (hamantasch). Običaj je i darivanje prijatelja košerskim obrokom te pomoći najmanje dvije osobe koje su u potrebi, a isto tako nije rijedak slučaj da mlađi ljudi iz zajednice obilaze starije donoseći im hranu i kolače - rekla nam je Domaš.

Purim se čestita riječima "hag Purim sameah!" i "ah freilichen Purim" (kod Aškenaza) te "Purim lesimha!" i "Purim Allegre" (Sefardi). D.Celing
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike