Osijek
POKAZNA VJEŽBA U OSNOVNOJ ŠKOLI ERNESTINOVO

Vatrogasci “spašavali” seosku školu, učenike i djelatnike
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Djeca poslije vježbe razgledala opremu, a najviše ih je oduševio novi vatrogasni kamion

Novokupljenim navalnim vozilom vatrogasci DVD-a Ernestinovo jučer su se "pohvalili" učenicima na pokaznoj vježbi Osnovne škole Ernestinovo. Ravnatelj, profesor Damir Škrlec kaže kako je vježba "Požar 2019" edukacijskog karaktera da bi u slučaju požara djeca i djelatnici znali kako se ponašati pri evakuaciji iz škole.

- U vježbi akcije spašavanja s nama su sudjelovali ernestinovački vatrogasci, aktivisti Crvenog križa, djelatnici MUP-a Osijek te PU osječko-baranjske i Policijske postaje Čepin, ŽC 112. Ovakve vježbe provodimo svake dvije godine; to nam je s jedne strane zakonska obveza, a s druge izuzetna korist za situacije da se ne daj Bože nešto dogodi. Na ovaj način djeca dobiju osjećaj kako se kretati i kojim tempom da ne dođe do nereda, upoznamo ih gdje su evakuacijski putovi... Ove smo godine to napravili na malo višoj razini i na način kako se to odvija u stvarnim, ekscesnim situacijama - od obavještavanja preko broja 112 sve do dolaska vatrogasaca i prisutnosti policije i drugih službi. Ukupno je u vježbi sudjelovalo 170 osoba - kazao je ravnatelj Škrlec.

Branko Koren, predsjednik DVD-a Ernestivovo, ocijenio je da je vježba, koju je promatrala i ernestinovačka načelnica Marijana Junušić, odrađena vrhunski.

- Ova je vježba samo jedna u nizu kakve svake godine Općina Ernestinovo organizira u cilju provjere spašavanja i pripravnosti vatrogasaca i stanovnika prilikom požara. Prošle smo godine imali sličnu vježbu u Divošu, gdje smo na prostoru plinare simulirali požar na jednom od spremnika plina. Ove je godine zadatak bio izbaviti djecu iz učionice u kojoj je zapaljen projektor, kao i svu ostalu djecu te "ozlijeđenima" pružiti prvu pomoć. A i vatrogascima je to dobro jer su malo proučili raspored prostorija u školi prilikom pretrage da u simuliranom požaru nije negdje ostao koji učenik - pojasnio je Koren.

Darko Pejić
POZIVAJU MLADE DA IM SE PRIDRUŽE
“Djeci smo pokazali i kako se gasi požar, imali su prigodu porazgovarati s vatrogascima i s njima razgledati opremu kakvom se služimo na intervencijama. Dvostruka je korist ove vježbe, pripremimo i sebe i djecu za eventualne situacije u kojima sudjeluju sve žurne službe, a ujedno ih nastojimo i zainteresirati za vatrogastvo. Očekujemo da će nam se neki od njih i pridružiti radom u vatrogasnoj mladeži i da ćemo s mladima osigurati opstojnost dobrovoljnog vatrogastva u našem naselju. I inače je problem s malo djece koja su u vatrogastvu čim malo porastu, a i nema baš previše đaka u selu. Stoga pozivam sve mlade koji se žele uključiti u rad DVD-a da nam se slobodno pridruže i nauče, uz druženje, korisne vještine za društvenu zajednicu. Mislim da će im biti zanimljivo, a članstvo u DVD-u nije ograničeno samo na dječake, dobrodošle su i djevojčice”, poziva Koren.
Najčitanije iz rubrike