Mozaik
ZLATKA BOUREKA OSIJEK NE ZABORAVLJA

Dvodnevni program s
izložbom i koncertom u
čast velikom umjetniku
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Izložba Bourekovih radova je u foajeu osječkog HNK-a, u petak, u 19 sati, a koncert njegovog HKDU-a Osijek 1862. u subotu, u 20 sati

Jedan od velikana umjetnosti koji je svoj cijeli, i dugi vijek uvijek isticao svoju Slavoniju i Osijek, u razgovorima i intervjuima, a svi njegovi radovi u raznim vrstama umjetnosti (slikarstvo, kiparstvo, scenografija, film...), podsjećali su ga, a i brojne štovatelje njegove umjetnosti, na njegovu Slavoniju, bio je jedinstveni Zlatko Bourek (Požega, 4. rujna 1929. - Zagreb, 11. svibnja 2018.).



Multiumjetnik

Povezanost s rodnim krajem višestruko je pokazivao i redovito surađujući s osječkim Hrvatskim narodnim kazalištem, Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića, Muzejem likovnih umjetnosti te drugim institucijama i ustanovama u Osijeku. O njemu najbolje govore činjenice iz biografije. Zlatko Bourek bio je slikar, kipar, redatelj, glavni crtač, scenograf, kostimograf, karikaturist, lutkar, tvorac animiranih i igranih filmova, dobitnik Nazorove nagrade za životno djelo i akademik HAZU-a. Ali ništa od toga nije se vidjelo pri njegovom radu na novom projektu. Bio je jednostavan, ali silno maštovit i duhovit. I to se pokazivalo u svim njegovim djelima. Od višestruko nagrađivanog crtanog filma "Bećarac", do grotesknih likova i portreta poznatih osoba onako kako ih on vidi. Scenografija popularnog crtića o profesoru Baltazaru njegovo je djelo, a nekoliko stotina slika u ulju velikih formata jedva je stalo u zagrebačku Modernu galeriju u kojoj je imao izložbu u listopadu 2014. Počast su mu tada kulenom, šljivovicom, čvarcima, vinom, dunjama i ostalim slavonskim specijalitetima, a posebno pjesmom i bećarcem, odali članovi HKUD-a Osijek 1862., čiji je bio član te utemeljitelj i voditelj likovne sekcije toga društva (tada OKUD Milica Križan), od daleke 1948. do 1951. godine. Iako već u godinama i teško pokretljiv, Boureka je bećarac ponio, pa je na samo zapjevao nego je i zaplesao s mladim folklorašima.


Sve to potaknulo je HKUD Osijek 1862. da svoj godišnji koncert uvijek na početku proljeća u HNK-u Osijek ove godine nazove Pozdrav proljeću i "Bećarcu".
Najavni bećarci

Dvodnevna manifestacija počet će danas, petak, 22. ožujka, u 19 sati, otvaranjem izložbe u foajeu HNK-a, koje će se moći pogledati do 4. travnja. Na izložbi će biti nekoliko Bourekovih kostima iz predstava, šest scenskih lutaka, nekoliko crteža i skica te fotografije Boureka sa svojim poznatim djelima. Ideja o povezivanju godišnjeg koncerta i odavanja počasti Zlatku Boureku pokrenuta je krajem u HKUD-u Osijek 1862. Posjetitelji izložbe moći će vidjeti i projekciju Bourekovog nagrađivanog crtanog filma "Bećarac" iz 1966. godine. Kustosica izložbe je Saša Došen, profesorica na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek.


- Bourek je iznimno volio slavonski ples i pjesmu. Čast nam je njemu u spomen održati naš ovogodišnji susret u subotu, u 20 sati. Trajat će oko dva sata s malom pauzom. Nastupit će svi članovi naše A grupe, pojačani u nekim plesovima članovoma mlađe B grupe. Prvi dio posvećen je Slavoniji i Baranji te bunjevačkim plesovima ("Salaš bili"), a u drugom dijelu bit će plesova iz Istre, Kvarnera, Zagorja, Podravine... Zanimljivo je da će se između svakog plesnog broja zapjevati kratki bećarac (deseterac u dva stiha). Bit će tu slavonski i baranjski bećarci, ali i slični iz Hercegovine i Like. Svaki će broj biti najavljen bećarcem u stilu idućega plesa - pojasnio je Tihomir Slivka, producent i tajnik HKUD-a Osijek 1862.


U tamburaškom sastavu bit će 16 članova slavonskih žičanih instrumenata te gajdaš i samičar. Nastupit će i tri mala tamburaša, 18 pjevačica i plasačica te 16 plesača i pjevača. Umjetnički glazbeni voditelj je Duško Topić, a umjetnički plesni voditelj Damir Doležal.
Voditelj programa bit će članovi HKUD-a Marjana Katić i Gordan Čelić (sada i reporter HTV-a).


Darko Kovačević
Predstava "Bećarac" u HNK-u 1998. godine
Na izložbi, koja će u foajeu na prizemlju Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, biti otvorena danas, petak, 22. ožujka, u 19 sati, najviše pozornosti svakako će pobuditi scenske lutke, kostimografija i crteži za predstavu "Bećarac", koja je na pozornici HNK-a bila odigrana 1998. godine. Bećarac, kao glazbena forma, proglašena je nematerijalnom svjetskom baštinom UNESCO-a. Glazbeno izvođenje pjesmice u desetercu u samo dva stiha najavljivat će svaki nastup tamburaškog orkestra, pjevača i plesača, što će razlikovati ovaj godišnji koncert HKUD-a Osijek 1862. od svih do sada održanih na pozornici HNK-a Osijek.
BARBARA BOUREK
Projekt svesrdno podržava i pomaže Barbara Bourek, kći Zlatka Boureka, koja zbog poslovnih obveza neće biti na otvorenju izložbe. Ona je nastavila umjetnički put svoga oca postavši slikarica, ali je otišla u kostimografiju i na koncu radi u kazalištu i na filmu (dobila Zlatnu arenu).
Bourekov nagrađivani crtani film "Bećarac", nastao 1966. godine, također će se moći pogledati
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike