Mozaik
ZLATKA BOUREKA OSIJEK NE ZABORAVLJA

Dvodnevni program s
izložbom i koncertom u
čast velikom umjetniku
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Izložba Bourekovih radova je u foajeu osječkog HNK-a, u petak, u 19 sati, a koncert njegovog HKDU-a Osijek 1862. u subotu, u 20 sati

Jedan od velikana umjetnosti koji je svoj cijeli, i dugi vijek uvijek isticao svoju Slavoniju i Osijek, u razgovorima i intervjuima, a svi njegovi radovi u raznim vrstama umjetnosti (slikarstvo, kiparstvo, scenografija, film...), podsjećali su ga, a i brojne štovatelje njegove umjetnosti, na njegovu Slavoniju, bio je jedinstveni Zlatko Bourek (Požega, 4. rujna 1929. - Zagreb, 11. svibnja 2018.).Multiumjetnik

Povezanost s rodnim krajem višestruko je pokazivao i redovito surađujući s osječkim Hrvatskim narodnim kazalištem, Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića, Muzejem likovnih umjetnosti te drugim institucijama i ustanovama u Osijeku. O njemu najbolje govore činjenice iz biografije. Zlatko Bourek bio je slikar, kipar, redatelj, glavni crtač, scenograf, kostimograf, karikaturist, lutkar, tvorac animiranih i igranih filmova, dobitnik Nazorove nagrade za životno djelo i akademik HAZU-a. Ali ništa od toga nije se vidjelo pri njegovom radu na novom projektu. Bio je jednostavan, ali silno maštovit i duhovit. I to se pokazivalo u svim njegovim djelima. Od višestruko nagrađivanog crtanog filma "Bećarac", do grotesknih likova i portreta poznatih osoba onako kako ih on vidi. Scenografija popularnog crtića o profesoru Baltazaru njegovo je djelo, a nekoliko stotina slika u ulju velikih formata jedva je stalo u zagrebačku Modernu galeriju u kojoj je imao izložbu u listopadu 2014. Počast su mu tada kulenom, šljivovicom, čvarcima, vinom, dunjama i ostalim slavonskim specijalitetima, a posebno pjesmom i bećarcem, odali članovi HKUD-a Osijek 1862., čiji je bio član te utemeljitelj i voditelj likovne sekcije toga društva (tada OKUD Milica Križan), od daleke 1948. do 1951. godine. Iako već u godinama i teško pokretljiv, Boureka je bećarac ponio, pa je na samo zapjevao nego je i zaplesao s mladim folklorašima.


Sve to potaknulo je HKUD Osijek 1862. da svoj godišnji koncert uvijek na početku proljeća u HNK-u Osijek ove godine nazove Pozdrav proljeću i "Bećarcu".
Najavni bećarci

Dvodnevna manifestacija počet će danas, petak, 22. ožujka, u 19 sati, otvaranjem izložbe u foajeu HNK-a, koje će se moći pogledati do 4. travnja. Na izložbi će biti nekoliko Bourekovih kostima iz predstava, šest scenskih lutaka, nekoliko crteža i skica te fotografije Boureka sa svojim poznatim djelima. Ideja o povezivanju godišnjeg koncerta i odavanja počasti Zlatku Boureku pokrenuta je krajem u HKUD-u Osijek 1862. Posjetitelji izložbe moći će vidjeti i projekciju Bourekovog nagrađivanog crtanog filma "Bećarac" iz 1966. godine. Kustosica izložbe je Saša Došen, profesorica na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek.


- Bourek je iznimno volio slavonski ples i pjesmu. Čast nam je njemu u spomen održati naš ovogodišnji susret u subotu, u 20 sati. Trajat će oko dva sata s malom pauzom. Nastupit će svi članovi naše A grupe, pojačani u nekim plesovima članovoma mlađe B grupe. Prvi dio posvećen je Slavoniji i Baranji te bunjevačkim plesovima ("Salaš bili"), a u drugom dijelu bit će plesova iz Istre, Kvarnera, Zagorja, Podravine... Zanimljivo je da će se između svakog plesnog broja zapjevati kratki bećarac (deseterac u dva stiha). Bit će tu slavonski i baranjski bećarci, ali i slični iz Hercegovine i Like. Svaki će broj biti najavljen bećarcem u stilu idućega plesa - pojasnio je Tihomir Slivka, producent i tajnik HKUD-a Osijek 1862.


U tamburaškom sastavu bit će 16 članova slavonskih žičanih instrumenata te gajdaš i samičar. Nastupit će i tri mala tamburaša, 18 pjevačica i plasačica te 16 plesača i pjevača. Umjetnički glazbeni voditelj je Duško Topić, a umjetnički plesni voditelj Damir Doležal.
Voditelj programa bit će članovi HKUD-a Marjana Katić i Gordan Čelić (sada i reporter HTV-a).


Darko Kovačević
Predstava "Bećarac" u HNK-u 1998. godine
Na izložbi, koja će u foajeu na prizemlju Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, biti otvorena danas, petak, 22. ožujka, u 19 sati, najviše pozornosti svakako će pobuditi scenske lutke, kostimografija i crteži za predstavu "Bećarac", koja je na pozornici HNK-a bila odigrana 1998. godine. Bećarac, kao glazbena forma, proglašena je nematerijalnom svjetskom baštinom UNESCO-a. Glazbeno izvođenje pjesmice u desetercu u samo dva stiha najavljivat će svaki nastup tamburaškog orkestra, pjevača i plesača, što će razlikovati ovaj godišnji koncert HKUD-a Osijek 1862. od svih do sada održanih na pozornici HNK-a Osijek.
BARBARA BOUREK
Projekt svesrdno podržava i pomaže Barbara Bourek, kći Zlatka Boureka, koja zbog poslovnih obveza neće biti na otvorenju izložbe. Ona je nastavila umjetnički put svoga oca postavši slikarica, ali je otišla u kostimografiju i na koncu radi u kazalištu i na filmu (dobila Zlatnu arenu).
Bourekov nagrađivani crtani film "Bećarac", nastao 1966. godine, također će se moći pogledati
Možda ste propustili...

KONCERT ŠKOLSKIH BENDOVA

Više od 800 ljudi na prvom Supervalu

PROMOCIJA KNJIGE ‘’JESI ONLINE?’’

Više gledanja, manje tipkanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U AFGANISTANU

Ne znaju što bi s lubenicama

2

GREASY FLAT 4 NOVO IME NA VINKOVAČKOJ SCENI

Zaljubljenici u rockabilly
glazbu i kulturu oko nje

3

CENTAR ZA KULTURU SIGMUND ROMBERG

Izbor Cro Guitar Stars u Belišću 20. lipnja