Kultura
U ORAHOVICI OGRANAK MH-A ODRŽAO IZVJEŠTAJNU IZBORNU SKUPŠTINU

Damir Najmenik novi predsjednik Ogranka Matice hrvatske Orahovica
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
ORAHOVICA - Članovi Ogranka Matice hrvatske Orahovica održali su izvještajnu i izbornu skupštinu. Kako je to već uobičajeno, Ogranak svoje skupštine održava svake dvije godine, pa je tako i ovaj put predsjednik, Zorislav Milković, predstavio izvješće o radu u tom vremenu.

- U svom djelovanju težimo primjerni temeljnih vrijednosti Matice hrvatske. Prvenstveno smo se uključivali u kulturna zbivanja na lokalnom orahovačkom području i njegovanju kulturno-povijesne baštine. Matica svojim odnosom prema kulturi, bar mi tako mislimo, snažno pridonosi osobnoj uljudbi pojedinca, kao i obogaćivanju hrvatskog duhovnog obzorja. U protekle dvije godine organizirali smo niz književnih večeri, predavanja, izložbi, koncerata ozbiljne glazbe i drugih događaja želeći u svom gradu podignuti razinu svijesti kulture. U našim aktivnostima nastojim, što je to više moguće, uključiti mlade, a većinu naših programa i usmjeravamo k mladima. Zahvaljujem Gradu Orahovici i gradonačelnici, svim tvrtkama i institucijama te posebno svim članovima Ogranka na dugogodišnjoj suradnji te ugodnom i zanimljivom druženju - rekao je predsjednik Milković, čime se nakon punih 18 godina oprostio od mjesta predsjednika orahovačkog Ogranka.

- Mi smo bili sjajan tim koji se svojski trudio raditi na podizanju kulture u gradu. U svom radu na mjestu predsjednika Ogranka ponosan sam na sva događanja koja smo organizirali, a posebno sam ponosan na jedan od najvažnijih naših djela, a to je izdavanje monografije ‘‘Orahovica 1228. -.2008.‘‘ autora dr. Ive Mažurana, čiji smo bili nakladnik i članovi uredništva i to je ono što će ostati trajno. Iako više nisam predsjednik, Matica je u meni i ja iz nje ne mogu otići, zato sam i ostao kao predsjednik Nadzornog odbora jer želim pomoći mladim kolegama da razvijaju njezin rad. Isto tako, ravnatelj sam srednje škole pa je to nekako suđena suradnja s Ogrankom. Siguran sam da će novo vodstvo biti još bolje, a ja ću, kao i moje kolege, biti tu i pomoći koliko god budem mogao - zaključio je Milković. Nakon ostalih podnesenih izvješća pristupilo se izborima. Za novog predsjednika jednoglasno je izabran dosadašnji tajnik Damir Najmenik. Dopredsjednica je Emica Parašilovac, tajnica Ida Milković te članovi Pavo Leko, Ivana Maričić, Ivana Pavelić, Katarina Najmenik, Alen Unferderber, Marijana Čelig-Hlobik, Jelena Mihelčić i Ivan Cigler. Novi Nadzorni odbor čine Zorislav Milkoivć (predsjednik) te Danko Horvatin i Dragan Zubak. Novi predsjednik Damir Najmenik predstavio je i plan rada za sljedeće dvogodišnje razdoblje.

- Zadatak članova Ogranka nastavak je bogate i slavne tradicije, ali i prilagodba novim uvjetima života i rada. Naši zadatci bit će promicanje kulturnog, umjetničkog i znanstvenog života u našoj sredini, njegovanje i proučavanje povijesno-kulturne baštine lokalne sredine, organizacija znanstvenih i stručnih predavanja, izložbi, predavanje i slično, zatim razvijanje suradnje s umjetničkim, znanstvenim i prosvjetnim institucijama i udrugama te poticanje izdavačke djelatnosti - rekao je novi predsjednik Najmenik.

Na kraju skupštine, starom vodstvu, na čelu s profesorom Zorislavom Milkovićem, zahvalu na iznimno uspješnom i plodnom radu te čestitku novoizabranom uputili su dugogodišnji predsjednik i veliki prijatelj orahovačkog Ogranka Matice hrvatske Stjepan Sučić, zamjenik župana VPŽ-a Darko Žužak te pročelnica JUO-a grada Orahovice Marija Šafer. V. Grgurić
18

godina je na čelu orahovačkog Ogranka bio Zorislav Milković
Možda ste propustili...

GLAZBENI FESTIVAL OLIVE CLASSIC

Među virtuozima i Osječanin Matko Smolčić

MARTINA FILJAK U ATRIJU KNEŽEVA DVORA

Zagrebački solisti 100. put na Igrama

Najčitanije iz rubrike