Kultura
BELIŠĆE DOMAĆIN SVJETSKOG DANA LUTKARSTVA I KAZALIŠTA ZA DJECU

U znaku kretanja, pokreta i preokreta i pod motom “Zajedno, kreiramo pokret”
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
BELIŠĆE - Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade obilježava se 20. ožujka, a Svjetski dan lutkarstva 21. ožujka. U cijelom svijetu Nacionalni centri kazališta za djecu i mlade te lutkarstva obilježavaju ove značajne datume, s ciljem upoznavanja šire zajednice sa značenjem kazališne umjetnosti, posebice one namijenjene najmlađima.Hrvatski centar Unima, kao krovna udruga hrvatskih lutkara, i Hrvatski centar Assitej, kao udruga koja okuplja sva kazališta koja se bave kazališnom umjetnošću za djecu i mlade, svake godine zajednički organiziraju središnju proslavu u drugom gradu u Republici Hrvatskoj, a ove godine prvi put domaćin proslave bilo je Belišće, gdje je višednevna svečanost održana uz suorganizaciju Centra za kulturu Sigmund Romberg i potporu Grada Belišća, a gdje su Belišćani ugostili lutkare iz cijele Hrvatske, kao i ljubitelje ove vrste umjetnosti. Ovogodišnji moto Svjetskog dana lutkarstva bio je "Zajedno, kreiramo pokret".

Program proslave uglavnom su činile brojne aktivnosti i popratni sadržaji u koje su većim dijelom uključeni učenici Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće. Sve je počelo radionicom izrade lutaka mačaka pod vodstvom Bojane Reçice, djelatnice Centra za kulturu Sigmund Romberg, a na kojoj je okupio zavidan broj djece i mladih. U srijedu, na Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade, održana je predstava za djecu «Bajke i… još nešto» kazališta Virovitica, a istoga dana u velikoj vijećnici grada Belišća održana je svečana sjednica Upravnih odbora Hrvatskog centra Unima i Hrvatskog centra Assitej.

Svjetski dan lutkarstva, 21.ožujka, u Belišću je obilježen lutkarskom predstavom za djecu «Zmaj Heliot», Scene Martin Hrvatskog doma Vukovar, a nakon predstave uslijedilo je predstavljanje lutaka s dječje radionice pod nazivom “Mačja parada”.

Potvrđujući činjenicu da su uvijek odlični domaćini, dobro pripremljeni Belišćani na čelu s ravnateljicom Centra za kutluru Sigmund Romberg, Teom Kozinom, pobrinuli su se i za popratne sadržaje na manifestaciji, među kojima posebno treba izdvojiti «Izložbu 99» - izložbu lutaka i lutkoslika umjetnice Margarete Peršić koja će se u kazališnoj kavani moći pogledati sve do 10. travnja te izložbu «90 godina UNIME – Lutke osvajaju Hrvatsku 1920.» autorice dr.sc. Antonije Bogner Šaban. Ova će izložba u predvorju zgrade Gradske uprave biti otvorena sve do 3. travnja.
L. Aničić

Dio svjetske "Parade mačaka"
Belišćanski lutkari sa svojim lutkama mačkama postat će dijelom svjetske virtualne “Parade mačaka”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike