Mozaik
NORVEŠKA ATRAKCIJA

Restoran potopili u more, mjesto se čeka danima
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Restoran “Under” podsjeća na golemu betonsku cijev, djelomično potopljenu u Sjeverno more

Prvi europski podvodni restoran otvorio se u srijedu u Norveškoj, a dosad je mjesto za ručak među morskom florom i faunom rezerviralo više od 7000 znatiželjnika. Smješten u južnome dijelu Norveške, restoran podsjeća na golemu betonsku cijev, djelomično potopljenu u Sjeverno more. Norveški mu je naziv "Under", što na norveškom znači i "čudo".

Dizajn potpisuje norveška arhitektonska tvrtka Snoehetta, koja je sudjelovala u izradi nacrta za zgradu Opere u Oslu i za Nacionalni memorijalni muzej 11. rujna u New Yorku. "Fascinantan je upravo ovaj silazak kroz zgradu prema podmorju... Velik transparentni prozor u prvi plan stavlja podmorje, no nemate osjećaj da ste u akvariju", kaže utemeljitelj Snoehette Kjetil Traedal Thorsen. Isprva ulazak u "Under" izgleda poput ulaska u saunu, jer daske prekrivaju njegov gornji dio. Prema podmorju, u kojemu je smještena velika restoranska dvorana, koja može primiti oko 40 gostiju, vodi osam metara dugo stubište. Thorsen kaže da se konstrukcija može nositi i s neuobičajeno lošim vremenskim uvjetima te je izgrađena tako da može izdržati ono što je nazvao valom stoljeća.

Gosti će moći uživati u obroku s 18 sljedova, čija su baza morski plodovi i namirnice lokalnih dobavljača. Cijena obroka po osobi iznosit će i do 3700 kruna, ili oko 430 kuna, uključujući piće. "Cilj nam je da 50 posto gostiju koji ondje budu jeli provede noć u hotelu... Predviđamo da bi svake godine ovdje moglo blagovati oko 12.000 ljudi", kaže Gaute Ubostad, jedan od dva brata vlasnika restorana i obližnjeg hotela. U svijetu je samo nekoliko podvodnih restorana, uglavnom u tropskim državama poput Maldiva.

Hina
Najčitanije iz rubrike