Svijet
OSTALI BEZ PRAVA GLASA

Europska pučka stranka suspendirala Orbanov Fidesz
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Europska pučka stranka (EPP) u srijedu je iz svojih redova suspendirala stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.


Za suspenziju je glasovalo 190 a protiv je bilo tri člana skupštine EPP-a.


Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti. Orban je prihvatio izglasovano rješenje. Ono uključuje odbor za procjenu koji će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje postavio Manfred Weber, šef EPP-ova kluba u Europskom parlamentu, i deklaracija EPP-a s kongresa u Helsinkiju potkraj prošle godine. Weber je Orbanu i Fideszu postavio uvjete da prestanu s kampanjom protiv Bruxellesa, ispričaju se EPP-u te riješe problem protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte.


Njemačka čelnica konzervativaca Annegret Kramp-Karrenbauer rekla je kako će suspenzija Fidesza trajati dok se ne obnovi povjerenje. "Sve dok potpuno ne obnovimo povjerenje u Fidesz, ne može biti punopravnog članstva u EPP-u", rekla je Kramp-Karrenbauer, čelnica stranke CDU, za Reuters u srijedu. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je za njemački radio kako je savjetovao EPP-u da izbaci Fidesz.


Populističkog, protuimigrantski nastrojenog Orbana više proeuropskih, "mainstream" stranaka unutar najjačeg političkog bloka u Europskom parlamentu optužuju za autoritarnost i izrugivanje europskih vrijednosti, prije svega vladavine prava.


Od 28 stranaka članica njih 13 zatražilo je glasanje o isključenju ili suspenziji Fidesza iz EPP-a nakon što je stranka postavila plakate na kojima je Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder George Soros, također na meti mađarskih vlasti zbog navodnog zagovaranja nekontrolirane imigracije u Mađarsku.


Ulozi su veliki za obje strane. Gubitkom Fideszovih zastupnika, trenutno njih 12, EPP bi nakon europskih izbora u svibnju mogao izgubiti primat kao najveća stranka u EP-u. Za Viktora Orbana, pak, biti u političkoj grupaciji s kršćanskim demokratima i vladajućim strankama iz Nizozemske, Belgije i Skandinavije znači imati pristup glavnim igračima i zadržati ugled koji nedostaje populistima izvan "mainstreama". H/V.T.
Najčitanije iz rubrike