Sport
"SMJENA GENERACIJA" ČETVRTOG DANA EPSO-A

Kreće bogat seniorski program
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Hrvatska u pušci ima jake adute, a u pištolju nastupa član Osijeka 1784 Uroš Kačavenda

Europsko prvenstvo u gađanju zračnim oružjem ulazi u svoju drugu fazu. Prva tri natjecateljska dana bila su u znaku juniorskih disciplina, a jučer su na programu bile četiri ekipne završnice.


U njima nije bilo hrvatskih selekcija, u pušci i pištolju naše nade bile su daleko od mjesta koja su vodila u četvrtfinale. Jasno to pokazuje da se nismo proslavili ni u pojedinačnoj konkurenciji, a ostat će zapisano da je u gradu na Dravi najbolje nastupe imala upravo jedna osječka juniorka. Marijana Matea Štrbac može se pohvaliti desetim mjestom u zračnom pištolju, dva kruga dijelila su je do osmog mjesta i borbe za odličja. Još bolji plasman ostvarila je u mix kombinacija s klupskim kolegom Bornom Butkovićem, šesto mjesto bilo je i prvo "ispod crte", a tamo je osječki dvojac ostao zahvaljujući manjem broju pogodaka u sam centar. No "muševi" često odlučuju poredak, a ovaj put nisu bili naklonjeni domaćim strijelcima.


Nakon juniorskog programa, danas počinje seniorski u pušci i pištolju, a tu Hrvatska ima svoje jake adute. Stoga vjerujemo da je došlo vrijeme da na domaćem terenu gledamo i naše strijelce u samim završnicama. Naravno, to u ovakvoj konkurenciji nije baš i lako ostvarivo, jedan loš hitac i sve može poći krivo. No na prethodna dva EP-a u Osijeku uspjeli smo uzeti po jednu medalju, bilo bi lijepo da se tradicija i nastavi.


Prvi na vatrenu liniju izlaze seniori u pištolju, gdje nastupa i preostali član GSD-a Osijek 1784 Uroš Kačavenda. Jučer poslijepodne odradio je i posljednji trening, ispalio je 90-ak hitaca, nakon kojih je djelovao smireno i zadovoljno.


- Trenutna forma je dobra, potvrdio je to i posljednji trening. Naravno, neke prognoze nemaju smisla jer je konkurencija uvijek iznimna na ovakvim natjecanjima. Stoga priželjkujem odraditi dobrih 60 hitaca - rekao je Kačavenda nakon što je upoznao ozračje u kojemu će danas nastupiti ukupno 71 pištoljaš. Uz Kačavendu, naše boje brane Vlado Cindrić i Ante Krišto. Isti je to tercet koji je bio na vatrenoj liniji i na prethodnom EP-u u Gyoru. U Mađarskoj su bili daleko od finala, za koje je trebalo naciljati 579 krugova. Cindrić ja upucao deset manje, Kačavenda 11, a Krišto 12. Neka danas svi budu konkurentniji u borbi za visok plasman.
Njega je sigurno kadar izboriti netko od naših u zračnoj pušci. Petar Gorša je prije godinu dana bio treći u Europi, ali i drugi u svijetu, a Milan Maričić vlasnik je aktualne svjetske bronce. Njih dvojica su pucala i u finalu ekipnog dijela u Gyoru, a broncu će s njima pokušati sada obraniti Andrija Mikuljan. Kod seniorki u pravilu se uvijek najviše uzdamo u Snježanu Pejčić, koja je dvaput bila najbolja na Starom Kontinentu (2009. i 2017.). Očito joj idu neparne godine, možda je ova rezervirana za još jedan visok plasman. Ostatak ekipe čine još Tanja Perec i Valentina Gustin. U ženskom pištolju za Hrvatsku će pucati Marija Marović, Zlatka Hlebec i Matea Omazić. Nakon 12 juniorskih, na red dolazi seniorski streljački tucet. Danas počinje njihova borba za pojedinačna finala, koja su na programu preko vikenda. Nadamo se da će netko i izboriti nastup u završnici prvenstva, koje sada ulazi i u najzanimljiviju fazu. Stoga, ako imate vremena, dođite danas do Gradskog vrta i uvjerite se na licu mjesta kako pucaju najbolji hrvatski i europski strijelci u zračnoj pušci i pištolju. Ulazak je slobodan.


Nino Benčina
Uroš Kačavenda hrvatski reprezentativac u pištolju

Trenutna forma je dobra, potvrdio je to i posljednji trening. Naravno, neke prognoze nemaju smisla jer je konkurencija uvijek iznimna na ovakvim natjecanjima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike