Osijek
UZ SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA

Štićenici “Štarka” na edukativnoj radionici
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Štićenici Centra za odgoj i obrazovanje ‘‘Ivan Štark‘‘ u srijedu su sudjelovali na edukativnoj radionici čija je tema bila važnost očuvanja oralnog zdravlja organiziranoj u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja koji se svake godine obilježava 20. ožujka, kada se promiče razvijanje svijesti o važnosti dobrog oralnog zdravlja te njegovu značenju u očuvanju općeg zdravlja i dobrobiti. Radionicu su održale dr. med. dent. Marija Pejakić i univ. bacc. dent. hig. Sanja Kirsch, uz pomoć studenata Dentalne higijene i Dentalne medicine Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

- U prvom dijelu radionice odradili smo teorijski dio priče, odnosno teorijski prikaz metoda održavanja oralne higijene. Štićenike COO-a ‘Ivan Štark‘ upozorili smo na važnost redovitih pregleda kod stomatologa kao i na važnost pravilne prehrane. Potom je uslijedio praktični dio gdje smo svakom od njih pojedinačno demonstrirali pravilnu tehniku četkanja zubi. Ne kaže se bez razloga da su usta ogledalo zdravlja kao i da onoliko koliko se brinemo o zubima, brinemo se i o cijelom organizmu. Naime, znanstveno je dokazana povezanost sistemskog i oralnog zdravlja. Stanje oralnog zdravlja u Slavoniji nažalost je vrlo loše i zato se trudimo promocijama široj javnosti, a osobito, kao danas, specifičnim skupinama, proširiti teorijsko i praktično znanje o oralnom zdravlju - rekla je dr. Pejakić.

Svjetska udruga dentalne medicine za Svjetski dan oralnog zdravlja odabrala je datum 20. ožujka zato što bi svako dijete trebalo imati dvadeset mliječnih zubi, a svaka osoba starije životne dobi do kraja svog života trebala bi imati minimalno dvadeset trajnih zubi. ‘‘Kada napišemo mjesec ispred dana (3/20), dobijemo broj 32, što je ukupan broj zubi u trajnoj denticiji odrasle osobe, a 0 željeni broj zubnih karijesa‘‘, kaže dr. Pejakić. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike