Osijek
NOVOST U KORIŠTENJU RECIKLAŽNOG DVORIŠTA

Počinje podjela oko 50 tisuća kartica
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Nešto manje od godinu dana nakon što je Unikom najavio podjelu kartica građanima za odlaganje otpada na reciklažno dvorište, realizacija je sve bliža. Prema riječima Steve Anetića, pomoćnika direktora Unikoma, za nekoliko dana počinje podjela za oko 50 tisuća korisnika.

- Pri dolasku na reciklažno dvorište na Jugu 2, a nakon gradnje i u Retfali, građani će djelatniku pokazati svoju karticu. To ne znači da je dovoz otpada u reciklažna dvorišta za građane ograničen, i nadalje će moći dovesti neograničen broj puta i, naravno, besplatno, ali zbog prevelikog broja korisnika jednostavno smo morali voditi evidenciju. Osobno sam tijekom vikenda otišao na reciklažno dvorište na Jugu 2 i bile su kolone vozila koje su čekale na ulaz. Naravno, za svaku je pohvalu što su građani prepoznali značenje i obvezu odvajanja otpada - istaknuo je Anetić, dodajući da je velik problem što građani iz obližnjih gradova dolaze odvajati otpad na osječko reciklažno dvorište. Nakon podjele kartica, odlagat će ga samo građani s prebivalištem u Osijeku, što i jest svrha podjele kartica sukladno Pravilniku o gospodarenju otpadom.

Inače, dosad je katkad bila praksa da djelatnik na reciklažnom dvorištu od korisnika zatraži osobnu iskaznicu. Međutim, Anetić kaže kako je takva praksa bila vrlo nezgodna, posebno tijekom ljetnih mjeseci kad se znalo događati da korisnici uza se i nemaju osobnu iskaznicu. Kartica za identifikaciju, pak, bit će obvezna i svatko tko je pokaže na ulazu, imat će pravo odlaganja glomaznog otpada na reciklažno dvorište, za sada na jedino raspoloživo na Jugu 2.

- Međutim, nakon gradnje reciklažnog dvorišta u Retfali, korisnici će moći koristiti oba, i to uz predočenje kartice, dakako neograničen broj puta kao što je to i do sada bila praksa - dodao je Anetić.
M. Mihelić
Mjesečno u “dvorištu” oko 2000 građana
Prema statistikama s kojima raspolaže Unikom, mjesečno više od 2000 građana posjeti reciklažno dvorište na Jugu 2. Svi oni mogu selektirati brojne vrste otpada poput odjeće, obuće, glomaznog otpada, plastike, guma, dijelove namještaja, metala, jednom rječju 19 različitih vrsta otpada u za to predviđene kontejnere. Bilo je upita građana i za uzimanje ispravnog, ali odbačenog otpada. Međutim, jednom odložen otpad ne smije se uzimati, iako se katkad krupniji otpad ostavlja sa strane, izvan kontejnera koji su raspoređeni po reciklažnom dvorištu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike