Osijek
OSIJEK ZANIMLJIV NIJEMCIMA

U grad na Dravi stigli njemački turisti iz Berlina
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Weinpert planira godišnje u Slavoniju dovoditi 100 autobusa gostiju s njemačkog govornog područja

Ovoga tjedna u Osijek je stigao prvi autobus njemačkih turista iz Berlina, a koji su ciljano došli u obilazak grada na Dravi i Slavonije.

Riječ je o turističkom aranžmanu, kojim se samo ove godine u Osijek planira dovesti 30 do 50 autobusa njemačkih turista, a od sljedeće godine i do 100 autobusa. Iza ovog pionirskog projekta dovođenja njemačkih gostiju u Slavoniju i Baranju stoji osječka tvrtka Pointers Adriatic DMC i njezin vlasnik Krunoslav Weinpert. Naime, ova tvrtka na svjetsko turističko tržište prvenstveno se probila digitalizacijom hrvatske obale, koju je započela još prije četiri godine.

- Mi smo prepoznali potrebu turističkih zajednica na obali za jačanjem vidljivosti na online platformama. I do danas smo na ovaj način pokrili oko 70 posto hrvatske obale. Nažalost, u Slavoniji je samo Turistička zajednica grada Osijeka i Bilja na ovaj način digitalizirala svoju ponudu za potencijalne turiste. Uspjeh ovog projekta bio je povod da me Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pozove u Berlin na Sajam turizma (ITB) Berlin, gdje sam bio i ove godine, i to kao panelist koji je pričao o uspjehu ovog projekta. Nakon tih uspjeha otvorio sam tvrtku u Njemačkoj radi dovođenja turista u Hrvatsku, i to u Slavoniju i Baranju te na obalu, ali samo u pred i postsezoni jer se sezona ne mora dodatno prodavati. Već smo sada potpisali ugovor s pet zračnih luka na Jadranu, a to su Zadar, Split, Dubrovnik, Pula i Rijeka, a koje ćemo puniti čarterima u 2020. godini - objašnjava Weinpert. Prema riječima glavnog organizatora ovih putovanja, riječ je o gotovo tri tisuće njemačkih gostiju koji će na ovom području boraviti minimalno sedam noći i ostvariti ukupno oko 20.000 noćenja.

Inače, prva grupa koja je ovog tjedna stigla u Osijek u svom je programu imala vožnju tramvajem, obilazak osječkeTvrđe, ali i Valpova i valpovačkog dvorca, kao i Memorijalnog centra Podunavskih Švaba u Valpovu. Drugog dana obilazili su ergelu u Đakovu, Vukovar, dvorac Eltz, Ilok, a još će obići i Kopački rit, brojne OPG-ove te uživati u vinu i lokalnim delicijama.

- Oni svaku večer u hotelu imaju večeru s namirnicama iz drugog OPG-a, a odmah im se nude i proizvodi lokalnih proizvođača. Povratne informacije kažu da su iznenađeni bogatim i raznolikim programom koji im se ovdje nudi jer uistinu nisu znali da toliko toga ovdje mogu vidjeti - priznaje Krunoslav Weinpert.

Nefreteta Z. Eberhard
turizam
U OSIJEK STIŽE 50 AUTOBUSA
Weinperta traže i iz Južnoafričke Republike
Treba reći kako je s ovim projektom upoznat i ministar Gari Cappelli, ali i župan Ivan Anušić, koji je obećao i konkretnu pomoć Županije u osnaženju ove privatne inicijative u razvoju turizma na ovom području. Uspjeh u digitalizaciji turističke ponude, koji je Krunoslav Weinpert napravio sa hrvatskom obalom, već je prepoznat diljem svijeta, pa ga u ovom trenutku već žele angažirati tri strane države, među kojima je i Južnoafrička Republika. Zanimljivo je da je ovaj Osječanin završio elektrotehničku školu, potom je studirao ekonomiju, a zatim jedno vrijeme radio i kao snimatelj na jednoj TV postaji. Sve svoje znanje sada je objedinio u tvrtki koja se bavi digitalizacijom u turizmu i prodajom Hrvatske na stranom tržištu.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike