Osijek
DJECA UPOZNAJU MEDIJE

Medijska abeceda najbolje se uči u novinskoj redakciji
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Glas Slavonije objavit će reportažu koju će, kao krunu novinarske radionice, napisati učenici

U Europskom tjednu medijske pismenosti, koji je inicirala Europska komisija, Glas Slavonije i Slavonski radio ugostili su u srijedu 13 učenika Osnovne škole Dalj i 10 učenika osječke Isusovačke klasične gimnazije. Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku organizirali su, naime, 2. Dane medijske pismenosti, u kojima, u okviru radionica Djeca upoznaju medije, sudjeluju i naše dvije redakcije.

U Glasu Slavonije učenici su u redakciji razgovarali s novinarima i urednicima o izazovima novinarske profesije te o društvenom značenju novinarstva, a potom su upućeni u redakcijsku hijerarhiju, novinarsku svakodnevicu, male tajne zanata i novinarski žargon. Urednica i novinarka Ivana Rab Guljaš opisala im je kako izgleda uobičajeni radni dan, od prvog jutarnjeg sastanka i uredničkog kolegija sve do večernjeg pokretanja rotacije, te naglasila važnost medijske pismenosti i kritičkog promišljanja o sadržajima koje nude mediji.

Učenici su potom doznali koje su odlike dobro napisane novinske reportaže kako bi što spremniji izišli na pravi novinarski teren. Na dravskoj su ih vodenici ugostili vodeničar Stanislav Davidović David i njegova supruga Boba, koji su spremno odgovorili na sva pitanja izvrsno pripremljenih i znatiželjnih mladih novinara, koje znalački mentorira nastavnica Daniela Maršalek (u pratnji je bila i knjižničarka Tamara Lazar). Na povratku razgovarali smo o dojmovima s vodenice i o tome kako ih uobličiti u reportažu, kojom ju glavom početi, kako ju strukturirati, postići zanimljivu dramaturgiju i autentičnost... Koliko su naučili, ocijenit će čitatelji kada reportaža, koju će napisati Lea, Ivan, Antonio, Dragan, David, Dorijan, Marko V., Marko B., Nataša, Lea, Lucija, Kristina i Nikolina, bude objavljena u Glasu.

Ivana Rab Guljaš
GIMNAZIJALCI NA SLAVONSKOM RADIJU
Učenici Isusovačke klasične gimnazije, u pratnji pedagoga Miroslava Kujundžića, kroz četverosatnu su se radionicu upoznali s procesom kreiranja programa i vijesti, odnosno kako izgleda radni dan na Slavonskom radiju. Sudjelovali su u uređivanju vijesti, a jedan od njih okušao se i u ulozi news presentera. Objašnjeno im je na koji se način bira glazba, zbog čega oni ponajviše i slušaju radio. Saznali su tko je sve uključen u proces realiziranja programa - od novinara, voditelja, audioproducenta, urednika i drugih zaposlenika. Učenici su uključeni i u realizaciju emisije o ravnopravnosti spolova “Libela” tako što su svi sudjelovali u raspravi o sve većoj pojavnosti nasilja u društvu. Njihova će razmišljanja i komentari biti uvršteni u emisiju 25. ožujka. Radionicu su vodile glavna urednica Marijana Žebić i novinarka Izabela Filipović.
Najčitanije iz rubrike