Regija
NA 201. ROĐENDAN

Završeni su radovi na kući Petra Preradovića
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Obnova Preradovićeve rodne kuće, rečeno je, prekretnica je u turističkoj i kulturnoj ponudi na području općine Pitomača
GRABROVNICA

U Grabrovnici je svečano obilježen završetak radova na rodnoj kući hrvatskog književnika Petra Preradovića, i to na njegov 201. rođendan.

Obnova Preradovićeve rodne kuće svakako je prekretnica u turističkoj i kulturnoj ponudi na području općine Pitomača, a ista će uskoro postati Memorijalni muzej u kojem će se na suvremen, moderan način kroz multimedijalni izložbeni prostor kronološki predstavljati pjesnikov život i stvaralaštvo.

Novi dokumenti
– Za multimedijalni postav od Ministarstva turizma povukli smo iznos od 500.000 kuna i uz brojne dokumente i eksponate koje smo sačuvali iz starog muzejskog postava, novi ćemo dopuniti novim dokumentima koji su nam ustupljeni od strane Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Muzejska zbirka imat će interaktivan karakter primjeren vremenu u kojem živimo – rekla je saborska zastupnica Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obilježavanje 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića. Dodala je kako se otvorenje muzeja očekuje za tri mjeseca na Vidovo i Dan općine Pitomača. Radove na obnovi rodne kuće Petra Preradovića izvela je Bistra d.o.o. iz Đurđevca, a njihova vrijednost iznosila je 5,6 milijuna kuna. Nositelj projekta je Općina Pitomača, partner je mađarski grad Csurgó. Projekt dolazi iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska pod nazivom "Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području", a pripremila ga je Županijska razvojna agencija Vidra.

– Ova kuća bila je u nekoliko navrata obnavljanja, ali vjerujem da je njezin današnji izgled to što smo svi željeli i sanjali kako bi trebala izgledati. Rodna kuća Petra Preradovića predstavlja biser u niski povijesnih i kulturnih znamenitosti, kako naše županije tako i cijele Hrvatske, ali i šire, jer znamo da se loza Petra Preradovića proteže u nekoliko europskih zemalja. Već smo imali posjetitelje iz Austrije, a siguran sam da ćemo ih u budućnosti imati još više – rekao je predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan, ujedno član Odbora za obilježavanje 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića.

Privući turiste
Svečanosti završetka radova nazočio je i zamjenik župana virovitičko-podravskog Darko Žužak.

– Svjedoci smo da u posljednjih godinu dana investiramo značajna europska sredstva u projekte koji su vezani uz kulturnu baštinu i turističku ponudu. Upravo je ovaj objekt pravi primjer, jer ćemo kroz njega prezentirati našu kulturnu baštinu, što će privući turiste. Trenutačno se obnavljaju dvorci u Virovitici i Suhopolju, radi se na Kuriji u Kapela Dvoru i Noskovačkoj Dubravi, tako da ćemo završetkom ovih projekata dobiti vrlo kvalitetnu turističku infrastrukturu koju ćemo moći staviti u funkciju – rekao je Žužak. Obljetnicu je uveličao saborski zastupnik Josip Đakić, rođeni Pitomačanin, koji je naglasio kako Petar Preradović ima posebno mjesto u srcima mještana općine Pitomača.

– Najljepši dar Petru Preradoviću za rođendan, baš je ovo potpuno obnovljeno zdanje koje će sigurno prenositi sve lijepe uspomene i pjesme koje je pisao i stvarao, a isto tako i njegov život koji je sazdan u ovim ovdje panoima koji govore o Grabrovnici, kakva je bila onda i danas. Pitomača nema mnogo kulturnih vrijednosti, no ovo što imamo s tim se dičimo, i to ne smijemo zaboraviti. Ova kuća ne smije biti zatvorena, ona mora cijeloj hrvatskoj i europskoj javnosti pokazati tko je bio Petar Preradović i gdje se rodio – zaključio je Đakić.

Svečanosti završetka radova nazočili su, između ostalih, i zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek Golinac, ravnatelj Centra za kulturu Drago Britvić Rajko Stilinović, Igor Maresić, ravnatelj Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača koja danas, na pjesnikov rođendan, slavi Dan škole.

Vladimir Grgurić
rodna kuća je spomenik kulture
Rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici podignuta je u 18. stoljeću. Kuća kao građevina posebnog stila predstavlja veliku povijesnu vrijednost, ali je istovremeno i mnogo više od toga – spomenik kulture. Kuća je za vrijeme Vojne krajine služila kao graničarska “štacija”, a nakon razvojačenja, u drugoj polovini 19. stoljeća, pa sve do prije četrdesetak godina u njoj je bila smještena lugarnica. Potvrdu značaja Preradovićeve rodne kuće dao je i Konzervatorski zavod u Zagrebu još 1963. rješenjem kojim je zaštićena kao spomenik kulture.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike