Regija
NEŠTO JE ČUDNO U BELOMANASTIRSKOJ ŠEĆERANI

Tri su požara buknula u krugu od jednog kilometra
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Premda još nema službenih rezultata, pretpostavke kažu da su izazvani namjerno
BELI MANASTIR

Nešto je čudno u nekadašnjem lijepom i urednom radničkom naselju Šećerana, koje je teritorijalnim preustrojem jedinica lokalne samouprave postalo belomanastirsko prigradsko naselje.

Cijela priča ne traje od jučer. Već godinama, naime, život se u prigradskom naselju Šećerana ne može ni približno usporediti s onim iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a o još starijim vremenima - ne treba ni trošiti riječi. Osim što se ‘‘ugasila‘‘ nekada respektabilna beljska tvornica šećera, kao kula od karata propao projekt izgradnje prve hrvatske škrobare (što su mnogi nazivali baranjskim Obrovcem), raditi prestao NK Jadran, zubu vremena prepušteni kino, restoran, kuglana (…), na neki se način promijenila i struktura stanovnika naselja.

- U Šećerani živim gotovo od rođenja, ali danas ne poznam gotovo pola stanovnika. Nekim dijelovima naselja bojim se i prolaziti - kaže jedan pedesetogodišnji stanovnik Šećerane, a s njegovim se tvrdnjama slaže i još nekolicina anketiranih, sve odreda ‘‘šećeranski veterani‘‘. Povod cijeloj priči, između ostalog, i tri su požara koja su nedavno, u razmaku od samo nekoliko sati, izbila u samom naselju i njegovoj neposrednoj blizini. U ponedjeljak, naime, nešto prije 10 sati, alarm se oglasio u sjedištu belomanastirske Javne profesionalne vatrogasne postrojbe. Gust crni dim nadvio se iznad nekadašnjeg mjesnog društvenog doma, samo nekoliko metara udaljenog od prvih kuća. Mjesto u kojem su se nekada okupljali stanovnici Šećerane i okolnih naselja u posljednje vrijeme služi kao svojevrsno odlagalište otpada. U jednoj od prostorija buknuo je požar, koji je ubrzo zahvatio drvenu građu i krovište. I dok je 11 vatrogasaca, dvama navalnim vozilima, (u)gasilo požar, alarm se ponovno oglasio. Ovaj se put dimilo iznad prostora u blizini nekoliko stotina metara udaljenog Šećeranskog jezera (na potezu prema Škrobari), a vatru su gasili belomanastirski profesionalni vatrogasci i njihove kolege iz DVD-a Beli Manastir. Opožareno je bilo, kažu vatrogasci, približno devet hektara niskog raslinja, a na požarištu su boravili oko sati i pol vremena. Sve da su i htjeli, nisu mogli pomoći kolegama iz DVD-a Branjin Vrh, koji su, pak, u isto vrijeme pohitali na gašenje trećeg požara, koji je buknuo na prostoru između Šećeranskog jezera i prigradskog naselja Branjin Vrh. I taj je požar brzo ugašen, a rezime požarnog dana, svom srećom, bila je samo (ne pretjerano velika) materijalna šteta, bez bilo kakvih ljudskih žrtava.

- Nemamo ovlasti utvrđivati razloge požara. No, znakovito je da u nekoliko sati izbiju čak tri požara u krugu od jednog kilometra - kažu vatrogasci. Važno je istaknuti kako toga dana na tim mjestima nije bilo nikakvog paljenja pokošene trave ili trske, te kako temperature nisu bile više od 15-ak Celzijevih stupnjeva. Stoga je, najvjerojatnije, riječ o namjernom izazivanju požara. Je li riječ o maloljetnicima, starijim osobama, piromanu ili više njih, utvrdit će istraga. Neki mještani Šećerane podsjećaju i na požar koji se 2015. godine dogodio na mjestu održavanja (tada) 10. LandArt festivala Slama. Izgorjelo je onda nekoliko slamnatih skulptura i tijekom festivala izrađenih slamnatih kućica, a vatrogasci su procijenili da je u plamenu nestalo još i 500-tinjak manjih bala slama, na površini od približno 1400 četvornih metara. Utvrđeno je kako su požar izazvali maloljetnici, igrajući se na području gdje je održavan festival.

Tri šećeranska požara znatno su pridonijela činjenici da su pripadnici belomanastirskog JPVP-a u prva tri ovogodišnja mjeseca gasili više požara nego gotovo cijele prošle godine.

Ivica Getto
stanovnicipromijenila se struktura
Jučer kontrolirano paljenje
I jučer je gorjelo kod Šećerane. Ovaj put riječ je o kontroliranom paljenju trske između pruge i igrališta
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U OPĆINAMA BILJE I KNEŽEVI VINOGRADI NEZADOVOLJNI POŠTOM

Poštanske pošiljke kasne po nekoliko dana i često stižu na pogrešne adrese

2

DODIJELJENO JOŠ ŠEST STANOVA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Osim pripadnika Hrvatske vojske, stanove dobili deficitarni kadrovi

3

VELIKO NEVRIJEME NA SLATINSKOM PODRUČJU

U deset minuta tuča veličine oraha obrala duhan, pšenicu i kukuruz