Novosti
DANIJEL REHAK:

"BiH je dobila bar nekakvu pravdu"
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
"BiH je dobila bar nekakvu pravdu, a za zločine u Vukovaru i Hrvatskoj nikome ništa", tim je riječima predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak u srijedu iz Vukovara komentirao vijest o doživotnoj kazni zatvora izrečenoj Radovanu Karadžiću u Haagu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.


U svjetlu te presude Rehak navodi i kako "nitko nije osuđen za sve one silne zločine koji su se dogodili u srbijanskoj agresiji na Vukovar 1991. godine." "Tzv. vukovarskoj trojci Radiću, Mrkšiću i Šljivančaninu sudilo se u Haagu za ratni zločin na Ovčari gdje je po okupaciji Vukovara likvidirano 200 ranjenika i medicinskog osoblja iz vukovarske bolnice, ali nitko, baš nitko nije osuđen za zločine počinjene nad Vukovarom i Vukovarcima. A grad je to u kojemu je od 3000 do 5000 ljudi ubijeno, poginulo i nestalo, ni danas još točan broj ne znamo i to jasno svjedoči o razmjerima zločina koji je nad Vukovarom počinjen ‘91. godine", kaže Rehak dodajući kako je to "veliki propust Haaga". "Haški sud trebao je to odraditi i izvesti pred lice pravde odgovorne za zločine nad Vukovarom, a mislim da ima puno njih koji su krivi za stradanje vukovarskih civila i branitelja, za rušenje cijelog jednog grada. Nad Vukovarom je počinjen genocid i za to je netko u Haagu trebao odgovarati", smatra Rehak i dodaje kako je BiH presudom Karadžiću dobila "bar neku zadovoljštinu jer je dobio primjerenu kaznu za zločine." Danijel Rehak drži i da je hrvatska država trebala pokrenuti pitanje odgovornosti za sve zločine počinjene nad Vukovarom.
"Presuda Radovanu Karadžiću ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti velikorpske politike", poručila je u srijedu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. S.Butigan