Novosti
ODBJEGLI PODUZETNIK

Potvrđena nova optužnica protiv Drage Tadića
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Osječki Županijski sud potvrdio je optužnicu protiv poduzetnika i bivšeg predsjednika Uprave "Osijek-Koteksa" Drage Tadića, koji je u bijegu pred hrvatskim pravosuđem, te predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke, austrijskog državljanina Dietmara Aluta-Oltyana, koje tužiteljstvo tereti da su zloporabama tu osječku tvrtku oštetili za više od 15 milijuna kuna.


U optužnici stoji da su okrivljenici kazneno djelo počinili 24. rujna 2009. u Osijeku i Zagrebu, u nakani pribavljanja znatne protuzakonite imovinske koristi tvrtki "Busišta dva" iz Zadra, u kojoj su imali poslovne udjele.


Tadić je, tvrdi tužiteljstvo, u ime i za račun "Osijek-Koteksa", uz suglasnost drugookrivljenog Dietmara Aluta-Oltyana, zaključio ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji sa zadarskom tvrtkom "Busišta dva", kojim se "Osijek-Koteks" zadarskoj tvrtki obvezao plaćati fiksni iznos od 900 tisuća eura godišnje, na ime troškova zakupa nekretnine drobiličnog postrojenja i naknade za plaćanje koncesije, iako su bili svjesni da je tržišna vrijednost znatno manja.


Tereti ih se da je, umjesto tržišne vrijednosti zakupa nekretnine, drobiličnog postrojenja i naknade za plaćanje koncesije u iznosu od ukupno 5,87 milijuna kuna, ugovorenim zaduženjima zadarskoj tvrtki plaćeno 21,6 milijuna kuna i tako joj, na štetu tvrtke "Osijek-Koteks", pribavljena nepripadna imovinska korist od 15,7 milijuna kuna.


Iako je obrana predlagala da se optužnica, zbog činjenične i pravne neutemeljenosti, odbaci ili vrati tužiteljstvu na doradu, optužno vijeće zaključilo je da je optužnica osnovana te da, iz priloženih dokaza, proizlazi "visok stupanj osnovanosti sumnje da su okrivljenici počinili kazneno djelo zloporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju."


Inače, Tadić je bio i jedan od ključnih svjedoka na suđenju HDZ-ovu bivšem ministru Božidaru Kalmeti i drugima u cestarskoj grani afere Remorker. Samo dvadesetak dana prije bijega u susjednu BiH Tadić je na sudu ispričao kako je Josipu Sapunaru, jednom od tadašnjih čelnika Hrvatskih autocesta, 2015. godine kao "prijatelj firme" isplatio milijun kuna u gotovini koje je ubacio u prtljažnik njegova automobila. "Izišao sam iz restorana i iz svog Audija izvadio poslovnu torbu u kojoj je bilo milijun kuna u gotovini. Sapunar nije izlazio, pritisnuo je gumb i prtljažnik se otvorio, a ja sam ubacio torbu. U vozilu je bila još jedna osoba, a mislim da je to bio Milivoj Mikulić, no nisam siguran", ispričao je Tadić dodavši da je "gotovinu izvukao preko strateškog partnera iz Austrije." H
U bijegu od rujna 2018.
Tadić se 26. rujna 2018. trebao javiti na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na temelju pravomoćne presude zbog sudjelovanja u aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, kako bi se izmijenila prvostupanjska osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine. To nije učinio, već je 20. rujna podnio novi zahtjev za odgodom izdržavanja kazne radi nastavka liječenja dijagnosticirane bolesti, prilažući zahtjevu liječničku dokumentaciju. Sud je zahtjev za odgodom odbio 25. rujna, a kako se Tadić nije javio na izdržavanje kazne, o čemu je sud obaviješten 27. rujna, policiji je dan kasnije izdan nalog da ga se sprovede na izdržavanje kazne u Zagreb. Međutim, Tadić je 2. listopada, preko odvjetnika, podnio žalbu na rješenje o odbijanju odgode izvršenja kazne u kojoj je, između ostalog, naveo da se nalazi u Bosni i Hercegovini. Uz žalbu, Tadić je tada dostavio obavijest da je preko Ministarstva pravosuđa zatražio prijenos izvršavanja zatvorske kazne u BiH te je priložio i molbu u kojoj navodi da se nalazi u mjestu Kongora u općini Tomislavgrad, gdje ima i prebivalište te da je državljanin BiH.