Kultura
AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU OSIJEK

Otvoren 9. Lutkokaz: Brojnim predstavama domaćina pridružit će se radovi gostiju iz Maribora, Novog Sada i Trsta
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Revija je počela izložbom studentskih radova studija Kazališnog oblikovanja
OSIJEK

Izložbom i prigodnim govorom dekanice Akademije za umjetnost i kulturu Osijek prof. dr. Helene Sablić Tomić, otvorena je 9. međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz, koja će se održavati do 22. ožujka u Osijeku. Ljubitelji lutkarstva i kazališta, a posebice studenti glume i lutkarstva, ali i kulturulogije, moći će pogledati izabrane gostujuće predstave koje dolaze iz Italije, Slovenije, Mađarske i Srbije uz brojne projekte i ispitne predstave domaćina AKU-a Osijek.

Brojne radionice
- Nagodinu će doći i 10., jubilarni Lutkokaz, što dokazuje vaznost postojanja te manifestacije. Čestitam svim organizatorima i studentima na ustrajnosti i obećavam da će se od iduće školske godine moći studirati lutkarstvo, kao samostalan studij za lutkare i redatelje - rekla je prof. dr. Sablić Tomić, posebno zahvalivši voditeljici Lutkokaza izv. prof. ArtD. Maji Lučić Vuković.

Prije svečanog otvaranja i izložbe studentskih radova studija Kazališnog oblikovanja odrađene su prve radionice, a odmah nakon otvorena uslijedile su prve predstave - "Ja to (ne) mogu" AUK-a Osijek, koju su za dob od 7 do 77 godina odigrali Bojan Ban i Filip Sever, pod mentorstvom izv. prof. art. Maje Đurinović i asistentice Selme Mehić. Nakon toga odigrana je predstava "Smrt ili o životu" (AUK) za starije od 16 godina, u kojoj su igali Stipe Gugić, Antonia Mrkonjić, Josipa Oršolić, Gabrijel Perić i Katarina Šestić, mentorice su bile doc. art. Tamara Kučinović i izv. prof. ArtD. Maja Lučić Vuković.

Posebne poslastice ovogodišnjeg Lutkokaza svjetska su premijera predstave "Pulcinella show", talijanskog glumca i lutkara i osječkog studenta tadašnje Umjetničke akademije Giulija Settima, predstava "BUM", kazališta Moment iz Maribora te "Kako je otkriveno letenje", Kazališta mladih Novi Sad, koja će zatvoriti festival. I ove godine osječka publika moći će uživati u ginjolskim vratolomijama slavnog mađarskog junaka Vitéza Lászla, u izvedbi jednog od najboljih "laszlista" Dávida Feketea te će imati priliku premijerno pogledati diplomsku predstavu završne godine studija.

Danas program počinje već u 9 sati u Prosvjetno-kulturnim centru Mađara u RH gdje će autor i izvođač Dávid Fekete izvesti predstavu za djecu iznad tri godine "Vitéz László", za koju je lutke izradio Gyula Majoros. U 18.30 sati na AUK-u bit će predstava

"Malci". Mentorice predstave su izv. prof. ArtD. Maja Lučić Vuković, a asistentica Matea Bublić. Igraju: Grgur Grgić, Dominik Karaula, Davor Tarbuk, Lorenco Tolić i Denis Tomić, predstava je za djecu i sve koji se tako osjećaju. U 19. sati na AUK-u nastupa Giulio Settimo (Trst, Italija) sa svojim "Pulcinella showom" (za djecu stariju od tri godine). U 20 sati u AUK-u predstavu "Od poezije do lutke" (AKU) igraju Bojan Ban, Karlo Bernik, Domagoj Ivanković, Lucija Matković, Nikola Radoš, Hana Schönfeld, Filip Sever, Ivan Simon, Laura Šalov, Ana Šantar, Nina Vidan, Dorian Vrtačnik i Magdalena Živaljić-Tadić. Mentorice su doc. Art. Tamara Kučinović i asistentica Matea Bublić, a namijenjena je za starije od 16 godine.

"Fifilačukogesa"
U četvrtak, 21. ožujka, na Svjetski dan lutkarstva, u 17 sati u Svečanoj dvorani AKU-a program je za djecu - posjet lutkarskoj izložbi AUK-a pod nazivom "Do koljena zlatne nožice, do lakata srebrne ručice, na svakoj vlasi svjetlucav biserčić". Mentorice su umjetnička suradnica Selena Andrić i doc. art. Veronika Hardy, za starije od pet godina. Igraju Ana Cmrečnjak, Mihael Elijaš, Matilda Fatur, Andrija Krištof, Marijin Kuzmičić, Toni Leaković, Jura Ruža, Irin Šime Rabar i Silvijo Švast. U 18 sati na AUK-u predstava je AUK-a "Fifilačukogesa". Mentori su izv. prof. ArtD. Hrvoje Seršić i umjetnički suradnik Nenad Pavlović, a igraju Bojan Ban, Karlo Bernik, Domagoj Ivanković, Nikola Radoš, Filip Sever, Ivan Simon i Dorian Vrtačnik. Predstava je namijenjena za djecu u dobi od šest i više godina. U 19 sati studenti AUK-a izvest će "Pad kuće Usherovih". Mentori su umjetnički suradnik Nenad Pavlović i asistentica Matea Bublić. Igraju Vedran Dakić, Matko Duvnjak-Jović, Monika Lanšćak, Lucija Subotić, Zdenka Šustić i Luka Vondrak, a predstava je za djecu u dobi od 12 godina. U 20 sati skupina Moment (Maribor, Slovenija) izvest će predstavu "BUM", koja je kolektivni rad grupe i dio dvogodišnjeg projekta Unplugged. Izvođač je Rok Kravanja, a mogu ju pogledati svi od 12 do 99 godina. Predstava će biti igrana na slovenskom jeziku.

U petak, 22. ožujka, u 13.30 sati prezentacija je radionica, a u 19 sati, u DK-u Branka Mihaljevića, taradicionalnom partneru Lutkokaza, na zatvaranju će nastupiti Kazalište mladih Novi Sad (Srbija) s predstavom "Kako je otkriveno letenje", u kojem igra Saša Latinović. Predstava je na srpskom jeziku za djecu u dobi od pet i više godina godina.

Darko Kovačević
do petka
svakog dana brojne lutkarske predstave
Helena Sablić Tomić

dekanica AUK-a Osijek

Potrudit ću se da se od iduće školske godine može studirati lutkarstvo kao samostalan studij za lutkare i redatelje lutkarskih predstava
Settimo, Fekete, Eldan, Petrovič, Grabnar
Odabrane predstave nadopunit će brojne ispitne predstave i projekti studenata glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, koji oduševljavaju svježinom, inovativnošću, zaigranošću i scenskom energijom. Kao i prethodnih godina, i ovogodišnji ispiti odvažnim izborom tema te originalnim pristupom lutki ruše tabu o lutkarstvu kao umjetnosti isključivo upućenoj djeci. Studenti će sudjelovati u radionicama Zorana Petroviča i Tina Grabnara iz Slovenije, Giulija Settima iz Italije, Dávida Feketea iz Mađarske i Petra Eldana iz Hrvatske. Svi programi su besplatni te će se, osim samog zatvaranja, održati u raznim prostorima (predavaonicama) Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koja je, uz Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, organizirala ovogodišnji 9. Lutkokaz.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike