Mozaik
MEĐUNARODNI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA U ANNECYJU

Čak četiri hrvatske produkcije i koprodukcije
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
U program su uvršteni "Demonstracija briljantnosti u 4 čina", "Toomas ispod doline divljih vukova", "Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali" i "Udahnut život"

Na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, jednoj od najpoznatijih i najcjenjenijih smotri animacije, čije će se 43. izdanje održati od 10. do 15. lipnja, prikazat će se čak četiri hrvatske produkcije i koprodukcije.


U program kratkometražnih filmova uvršteni su "Demonstracija briljantnosti u 4 čina" u režiji Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i "Toomas ispod doline divljih vukova" redateljice Chintis Lundgren, a u natjecateljskom programu "Perspektive" prikazat će se "Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali" Daniela Šuljića te "Udahnut život" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona.


Film "Demonstracija briljantnosti u 4 čina" nastao je u proizvodnji zagrebačkog studija Adriatic Animation i Eesti Joonisfilm iz Tallinna u Estoniji, a riječ je o prvom filmu autorskog tandema Mrzljak-Tšinakov nakon završenog studija animacije u Tallinnu te prvoj međunarodnoj koprodukciji između dvaju studija.
O zlim bićima

Do sada je nagrađen na nekoliko međunarodnih festivala, a hrvatsku će premijeru doživjeti na ovogodišnjem Animafestu, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Konkurencija kratkometražnih filmova donosi još jednu koprodukciju studija Adriatic Animation - "Toomas ispod doline divljih vukova" Chintis Lundgren, poznate po višestruko nagrađivanim naslovima "Život s Hermanom H. Rottom" iz 2015. i "Manivald" iz 2017. U njezinu novom filmu, koji u Annecyju ima svjetsku premijeru, glavni lik je privlačan vuk Toomas koji, nakon što izgubi posao, radi kao žigolo da uzdržava obitelj, pri čemu prešućuje svojoj supruzi gubitak posla. Njegova supruga Viivi također skriva tajnu: pohađa skupi seminar za osnaživanje žena koji uključuje šibanje muških robova. Osim režije, Chintis Lundgren uz Draška Ivezića potpisuje i scenarij. U filmu glume Draško Ivezić, Leon Lučev, Dražen Šivak, Lee Delong i Chintis Lungren.


Film nastaje u produkciji Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio iz Estonije, Jadranske animacije - Adriatic Animation iz Hrvatske i Miyu Productions iz Francuske.Šuljićev film "Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali" prikazuje priču o zlim bićima i stvorenjima koja osjećaju da je došao trenutak da slobodno iziđu iz svojih skrovišta i rupa i razmile se po svijetu.


Osim što je napisao scenarij i režirao film, Daniel Šuljić radio je i animaciju, uz Deu Jagić, Iru Bulić i Valenta Baluna, s kojim potpisuje i kompoziting te montažu.
Potraga za odgovorima

Film je nastao u produkciji kuće Kreativni te koprodukciji Zagreb filma.Film "Udahnut život" govori o povezivanju jedne mlade žene sa životnom energijom prirode. Ona koristi svoj talent za prepariranjem kako bi "vratila" životinje koje obrađuje u njihov prirodni okoliš. No prava potraga za odgovorima počne kada u svakoj životinji koju krene preparirati otkrije rolu nerazvijenog filma.Scenarij, režiju, dizajn, animaciju i izradu lutaka potpisuju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson.


Glas u filmu dao je Rakan Rushaidat, producentica je Vanja Andrijević, a film nastaje u produkciji zagrebačkog Bonobostudija. I taj će animirani naslov svoju hrvatsku premijeru imati na ovogodišnjem Animafestu, a ona svjetska rezervirana je za festival u njemačkom Oberhausenu, najavio je Hrvatski audiovizualni centar.


Na ovogodišnji festival u Annecyju u svim kategorijama prijavilo se više od 3000 naslova iz 86 zemalja svijeta, a za sada su objavljeni natjecateljski programi kratkometražnih filmova. J.Kn.
briši
Najčitanije iz rubrike