Sport
BORNA BARIŠIĆ UOČI KVALIFIKACIJA ZA EP

Ne mora biti uopće loše što će navijači vidjeti na djelu neka nova imena, neophodna nam je širina
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Lijevi branič Rangersa još nije imao službeni nastup za Vatrene

Nakon pola godine Borna Barišić opet je u krugu hrvatske reprezentacije. Posljednji put "kockasti" je dres odjenuo još početkom rujna prošle godine za prijateljski susret s Portugalom. Nakon toga propustio je sve utakmice Lige nacija zbog ozljede, a time i dobru priliku da se do kraja nametne izborniku Zlatku Daliću.

No, kako su ozljede i bolesti poharale posljednji red naše reprezentacije, a prve su dvije opcije za lijevi bok Ivan Strinić i Josip Pivarić izvan stroja, Borna će dobiti novu priliku za dokazivanje u reprezentativnom dresu. I to ne bilo kakvu, nego na startu kvalifikacija za Euro 2020. Spletom okolnosti Borna za Vatrene još nije odigrao ni jedan službeni susret. Zvao ga je bivši izbornik Ante Čačić za završnicu kvalifikacija za SP u Rusiji, ali i tada je Bornu spriječila ozljeda, pa je bio prisiljen zahvaliti se na tom pozivu.

Napokon zdrav
Dosad zbilja nije imao sreće kada je reprezentacija u pitanju. jer kad god bi se pružila prilika za igru, Borna bi bio ozlijeđen. U međuvremenu je očvrsnuo i ojačao u tjelesno vrlo zahtjevnoj škotskoj ligi, a vjeruje kako je i pehovima s ozljedama u trenutku reprezentatvnih akcija došao kraj.

- Stvarno nisam imao sreće. Da sam bio zdrav, vjerojatno bih već imao poneki službeni nastup. No ne opterećujem se onim na što ne mogu utjecati i što je prošlo. Sada sam zdrav, u klubu imam kontinuitet igara i veselim se što sam opet u reprezentativnom okruženju. Osim toga, ponešto sam i naučio iz svih tih problema. Jesenas sam se prerano vratio u pun pogon u Rangersima i to sam skupo platio. U Škotskoj je ritam utakmica strašan, stalno je jurnjava, a takav nogomet mogu igrati stvarno samo posve zdravi igrači. Čim si malo "rovit", plaćaš cijenu, a upravo se to dogodilo meni. Nisam bio sto posto, a uletio sam u trenutku kada smo igrali četiri susreta u deset dana i to sam platio ozljedom i dužom stankom, zbog koje sam morao propustiti reprezentativne akcije u listopadu i studenome prošle godine - priča Borna Barišić, lijevi bek hrvatske reprezentacije.

Sada je tu, a, prema najavama, pozicija na lijevoj strani trebala bi biti njegova na startu kvalifikacija za Euro 2020.

- Ne bih o tome pričao. Meni je važno što sam u reprezentatvnom okruženju, a sve ostalo ovisi o izbornikovim planovima i potrebama. Naravno, volio bih igrati, ali još više od toga volio bih da kvalifikacije otvorimo na pobjednički način.

Puno je problema u obrani jer je od posljednje linije koja je branila vrata u Rusiji ostao samo Domagoj Vida.

- Za posljednju liniju uigranost je uvijek iznimno važna. Neće biti lako nadoknaditi te izostanke, ali ne mora nužno biti loše što će navijači imati priliku na djelu vidjeti neka nova imena. Reprezentaciji je nužna i širina, a ovo je prilika za dokazivanje nama koji se želimo probiti u prvi plan i dokazati kako imamo kvalitetu koja je potrebna za mjesto u udarnoj postavi reprezentacije.

Favoriti smo, ali...
Kvalifikacijska skupina za Euro nije posebno teška, ali daleko je i od lagane. U njoj su, uz nas, još tri sudionika posljednje europske smotre u Francuskoj, Mađarska, Slovačka i Wales, te Azerbajdžan, koji se posljednjih godina prilično digao. Hrvatska je os bzirom na ugled i činjenicu da je druga reprezentacija svijeta favorit, ali da će biti borbe, to nije upitno.

- Nikako ne bismo smjeli propustiti plasman na Euro. Kroz kvalifikacije trebamo potvrditi status viceprvaka svijeta. No, da će biti lako, neće. Kao i uvijek, kod nas se sve podcjenjuje, pa tako i snaga ove kvalifikacijske skupine. Moramo računati kako će svi biti dodatno nabrijani na drugu reprezentaciju svijeta, a posebno će tvrde i teške biti utakmice na svim gostovanjima. Često ćemo se boriti protiv čvrstog suparničkog bloka, ali zapravo sve će ovisiti o nama. Trebamo biti maksimalno koncentrirani i ozbiljni i tada, s obzirom na kvalitetu koju posjedujemo, ne bi smjelo biti problema.

Na početku kvalifikacija čeka nas prvo Azerbajdžan u Zagrebu, pa onda Mađarska u Budimpešti. Susret s Azerima bit će zanimljiv jer na njihovoj klupi sjedi naš stručnjak Nikola Jurčević.

- Jurčević nas sigurno poznaje bolje od ostalih suparničkih izbornika u našoj skupini i ta činjenica može dati dodatnu dimenziju susretu s Azerbajdžanom. Međutim, ponavljam, mi smo Hrvatska, druga smo reprezentacija svijeta i zato će sve ovisiti o nama i našoj igri. To moramo svim protivnicima pokazati od prve minute.

Kakav bi bodovni učinak zadovoljio Bornu u prve dvije kvalifikacijske utakmice, protiv Azerbajdžana i Mađarske?

- Samo svih šest bodova. Kvalitetno početi kvalifikacije uvijek je važno i zato ne smijemo kalkulirati. Jasne su naše ambicije u prvom susretu, s Azerbajdžanom u Maksimiru, a slično se trebamo postaviti i u Budimpešti. Imamo obvezu braniti ugled napravljen u Rusiji, a to se može samo nizanjem pobjeda. Osim toga, uđemo li u kvalifikacije sa svih šest bodova, poslat ćemo jasnu poruku konkurenciji kako s Hrvatskom nema šale - zaključio je Borna Barišić, hrvatski reprezentativac.

Borna je dosad skupio četiri nastupa za Vatrene, a vrlo je izgledno kako će mu izbornik Zlatko Dalić dati priliku prije nego konkurentu Marinu Leovcu. Dakle, peti nastup trebao bi mu biti i prvi službeni, a i prilika da se za duže vrijeme nametne kao prva opcija za pokrivanje lijeve strane obrane naše reprezentacije.

Dalibor Keler
Borna Barišić

hrvatski reprezentativac

- Neće biti lako nadoknaditi izostanke, ali ne mora nužno biti loše što će navijači imati priliku na djelu vidjeti nova imena. Reprezentaciji je nužna i širina, a ovo je prilika za dokazivanje nama koji se želimo probiti u prvi plan.
O RANGERSIMA
- U posljednje vrijeme malo smo zapeli na rezultatskom planu. Zaostajemo za Celticom u prvenstvu, a ispali smo i iz Kupa. Rangers je velik klub, u kojem pritisak uvijek postoji, a pojačava se kada rezultati nisu u skladu s ugledom. Inače, škotska liga je stvarno specifična po načinu na koji se igra. Tempo u utakmicama iznimno je visok, neki čak tvrde, jači nego u engleskoj Premijer ligi. Dueli su žestoki, nitko ne povlači nogu, pa nama koji dođemo sa strane treba malo vremena za prilagodbu takvom načinu igre. Menadžer Steven Gerrard još slaže momčad i vjerujem kako ćemo sljedeće sezone biti jači nego ove.
O OSIJEKU
- Pozorno pratim sve što se događa u Gradskom vrtu i čujem se s dečkima. Upali su u rezultatsku krizu, ali vjerujem kako će brzo pronaći izlaz iz nje. Puno se toga Osijeku dogodilo ove sezone. Prvo ljetni transferi, pa zimski i to je moralo ostaviti traga na rezultatskom planu jer novim igračima treba malo vremena za uigravanje i prilagodbu. Zapravo, jesenas je odlazak nas trojice (Barać, Grezda i Borna, nap. a.) uspješno amortiziran, ali problem se pojavio nakon zimskih transfera. Zamjene za Hajradinovića i Mudražiju nisu stigle odmah ili nisu imale mogućnost igranja, a na to se nastavila i poneka ozljeda te slabija forma nekih važnih igrača i taj je splet okolnosti ostavi traga na rezultatima. Međutim, još se nije dogodilo ništa što je nemoguće popraviti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike