Sport
VESLAČKA DALJINSKA REGATA U ZAGREBU

Od 1997. nitko od Hrvata nije išao brzo kao Lončarići
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Hrvatske veslačice i veslači polako hvataju zalet za novu sezonu, završili su zimske pripreme i treniraju na vodi, a tijekom travnja nastupom na regatama i službeno će započeti novu sezonu. Kako su radili tijekom priprema pokazali su već na testovima te državnom prvenstvu na ergometrima u Rijeci, potom i na daljinskoj regati koju su na jezeru Jarun organizirali Veslački savez grada Zagreba i VK Trešnjevka. Osječki Iktus je na Jarun poslao svoje najjače snage - seniora Davida Šaina te trojicu mlađih seniora Antona i Patrika Lončarića i Ivana-Antu Grgića. Osim "iktusovaca", na daljinskoj regati okupila se sama krema hrvatskog veslanja, izuzevši dvojice najboljih, no taj dvojac je u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima ionako svijet za sebe. Naime, Martin i Valent Sinković nisu nastupili jer nisu željeli remetiti svoj pripremni plan u Zatonu.

David Šain veslao je u skifu i ciljem prošao drugi, jer prva pozicija bila je rezervirana za Damira Martina. Osječki veslač je 8000 metara prošao u vremenu 31:46,58 minuta i prosjekom 59,58 na 250 metara, a to je bilo daleko od Martina koji je pobijedio vremenom 31:14,74 (prosjek 58,59 na 250 metara). Treći je bio mlađi senior Karlo Habuda (32:32,99), a četvrti Luka Radonić (32:51,54).

Nije bilo braće Sinković, pa su dvojcem bez kormilara vladala osječka braća Lončarić. Seniori i mlađi seniori veslali su zajedno, a Anton i Patrik su osam tisuća metara prošli za 29:14,29 minuta i s prosjekom od 54,82 na 250 metara. I to je najbolje vrijeme hrvatskih veslača u "dvojac bez" na daljinskoj regati u Zagrebu od 1997. godine. Brže od Lončarića išli su samo srpski reprezentativci Beđik i Vasić na prošlogodišnjoj daljinskoj regati. Iza Lončarića s 42,49 sekundi zaostatka veslao je još jedan mlađeseniorski dvojac, osječko-pulska kombinacija Ivan-Ante Grgić/Fabio Ipsa. Treća je bila posada Ivan Piton/Tomislav Šain s vremenom 30:07,22.

Kako je ovo predolimpijska godina u kojoj se slažu posade za 2020. i Tokio, svako natjecanje je pod posebnom prismotrom hrvatskog izbornika i HVS-a, pa tako i ova daljinska regata, koja se službeno ne boduje za mjesto u reprezentaciji, ali itekako otkriva trenutačne mogućnosti, odnosno tko je u kakvoj formi. Za Olimpijske igre u Japanu sigurni su Sinkovići, najvjerojatnije i Damir Martin ako bude ponovno brz i moćan u samcu, a Hrvatski veslački savez pokušava složiti još nekoliko posada koje će biti u mogućnosti izboriti vizu za Tokio. U fokusu su braća Lončarić koja bi trebala zasjesti u četverac bez kormilara, a uz njih se u toj posadi spominju i Grgić, Ipsa, Zagrepčanin Tomislav Šain... Traži se i najbolje rješenje za Davida Šaina, osvajača srebra iz Londona u četvercu na pariće. No veslačka sezona je tek na početku, pravi ispiti tek dolaze, a novi hrvatski "četverc bez" trebao bi imati predstavljanje u travnju na regati u Italiji. I. Liović
U samcu je na jarunskom jezeru dominirao Damir Martin, iza njega je u cilj ušao osječki veslač David Šain
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

MOK MURSA OSIJEK UOČI ZAVRŠNICE SEZONE

Prekid suradnje s Bratićem, Bogdanović vodi momčad

Najčitanije iz rubrike