Regija
MINISTRICA KULTURE POSJETILA VUKOVAR

16 milijuna kuna za projekte u županiji
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
VUKOVAR - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju te u Vukovaru održala radni sastanak sa županom Božom Galićem. Razgovarali su o županijskim prioritetima u području kulture, vezano uz ono što je Ministarstvo kulture odobrilo za financiranje tijekom ove godine.

- Radi se o više od 16 milijuna kuna za različite projekte - zaštitu kulturne baštine, investicijske projekte i sva područja kulture od knjižnične djelatnosti, izvedbenih umjetnosti, kulturno-umjetničkog amaterizma do Državnog arhiva te Muzeja vučedolske kulture. Razgovarali smo i o velikom investicijskom projektu koji počinjemo s Gradom Vinkovcima i Županijom, a uključit će se i Ministarstvo regionalnog razvoja, a to je gradnja knjižnice u Vinkovcima, koja je izgorjela 17. 11. 1991. godine i nikada nije obnovljena - izjavila je nakon sastanka ministrica.

Navela je kako je bilo riječi i o prioritetima velikog strateškog projekta obnove Arheološkog parka Vučedol te, kada je riječ o investicijskim projekatima, obnovi Kulturnog doma u Županji.

- Jedna od tema bila je i rodna kuća Antuna Gustava Matoša u Tovarniku i nesretna situaciji koja je završila na sudu. Aktivno će se uključiti i Županija i Ministarstvo kulture i ostali dionici kako bi se situacija razriješila i projekt priveo kraju - navela je naglasivši kako se radi o vrlo kompleksnom pravnom sporu jer je Matica hrvatska dobila pravomoćnu presudu pa treba vidjeti koji su koraci mogući budući da se radi o kulturnom dobru kako bi se kuća vlasnički preuzela i dovršio projekt obnove.

Galić je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom kulture, naglasivši kako prioritet daju projektima koji se mogu financirati iz europskih fondova i dodajući kako će Županija u kulturne projekte investirati oko tri milijuna kuna.
D. Korpoš
Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike