Regija
O PROJEKTU SLAVONIJA

Usmjeravanje EU novca daje dobre rezultate
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Iz HGK kažu kako se bilježi veliki oporavak u Slavoniji i vjeruju kako će se trend nastaviti
VUKOVAR - Na trećoj proširenoj sjednici Gospodarskoga vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Vukovar središnja je tema bio osvrt na Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem", odnosno konkretne ugovorene projekte i financijske pokazatelje.Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK, naglasio je kako se, kada se promatraju globalni parametri za prethodne tri godine, može zaključiti da u smislu ugovaranja fondova Europske unije Slavonija kao cjelina, odnosno pet slavonskih županija, dosta dobro stoje u odnosu prema ostatku Hrvatske.

- Ugovorena sredstva EU-a po stanovniku prilično su dobra, ali i kada se gleda iznos ugovorenih sredstava u odnosu prema veličini gospodarstva Slavonije pokazatelji su također veoma dobri. Uzmimo u obzir kako Slavonija čini 10 -11 posto BDP-a Hrvatske, no kada govorimo o ugovorenim sredstvima fondova Europske unije za protekle dvije godine, oni čine više od 20 posto udjela - rekao je Savić. Istaknuo je kako tomu znatno pridonosi Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, jer se vidi kako trud i napor za usmjeravanje fondova prema Slavoniji već imaju konkretne rezultate.

- To je važno jer se na taj način znatno potiče gospodarski oporavak Slavonije. Sve slavonske županije još uvijek nisu dosegnule razinu BDP-a prije krize iz 2008. godine, tako da ovi projekti daju doprinos gospodarskom oporavku, samim time i zadržavanju ljudi na prostoru Slavonije, a možda i povratku onih koji su otišli - naveo je.

Na upit kada će građani konkretno osjetiti rezultate ugovorenih projekata, pa samim tim imati i bolje uvjete života, jer mnogi iznose mišljenje kako ne osjete poboljšanje u gospodarskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta, odgovorio je kako popis projekata i ugovorenih iznosa realno govori kako napretka već sada ima.

- U posljednje dvije-tri godine i kad se gledaju makroekonomski pokazatelji bilježi se dosta veliki opravak i u Slavoniji i u susjednim županijama. Brojke i trendovi prilično su dobri, a kada gledamo ugovaranje fondove EU-a u usporedbi s drugim županijama, oni su puno povoljniji. To je ohrabrujuće i daje nam motivaciju i nadu kako će se ovakav trend i nastaviti - rekao je Savić te dodao kako konkretno Vukovarsko-srijemska županija bilježi dobre rezultate jer je, kada se govori o ugovaranju fondova EU-a, udio ugovorenih sredstava natprosječno velik.

- Ova županija ima nekoliko postotaka u BDP-u Hrvatske, ali istodobno znatno veći udio ugovorenih sredstava - naglasio je te na prezentaciji pokazao učinkovitost konkretnih projekata i njihovu vrijednost i utjecaj na gospodarstvo istoka Hrvatske.

Dragana Korpoš
20

posto udjela čine sredstva ugovorena iz fondova Europske unije, rečeno je na Gospodarskom vijeću
Slavonskim županijama 8,7 milijardi kuna
Savić je naveo kako od kraja 2016. godine do kraja 2018. godine iznos ugovorenih nepovratnih sredstava za Vukovarsko-srijemsku županiju iznosi 2,4 milijarde kuna. “Kada pribrojimo i rezultate ostalih županija u Slavoniji, dođemo do iznosa od 8,7 milijardi kuna, što su impozantne brojke. Primjerice, projekt u Vukovaru Arheološkog parka Vučedol vrijedan je više od 117 milijuna kuna”, rekao je i kao posebno značajne i financijski ‘teške’ istaknuo i KBC u Osijeku, nadvožnjak u Vinkovcima te projekte koji se odnose na gradnju obilaznica.
Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike